Optuženi za požar u kafeu Laundž ostaju u pritvoru

Izvor: Blic, 17.Sep.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi za požar u kafeu "Laundž" ostaju u pritvoru

Sudsko veće Okružnog suda u Novom Sadu odbilo je danas zahtev advokata Milana Zaklana da se iz pritvora puste vlasnici kafića "Laundž", u kojem je u požaru 17. februara ove godine stradalo osmoro ljudi.



Kako je rekao Zaklan, Srđan Bovan ne podnosi zatvoren prostor i zato uzima sedative, a kao olakšavajuću okolnost naveo je da vlasnici nikada do sada nisu bili osuđivani. Nije odobren ni zahtev da prvooptuženi Miloš Malešev i Bojan Kulačanin budu na slobodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tokom trajanja sudskog postupka.

Sledeće suđenje zakazano je za 6. i 16. oktobar kada će biti saslušan veštak zatvorskog neuropsihijatra, bivši načelnik odeljenja za protivpožarnu zaštitu Stojan Suknović, kao i svedoci iz kafića "Sistem", konobari i prijatelji optuženih.

Na zakazanom suđenju kao dokazi doneće se protivpožarne boce koje su kod oca Tamaša Kolara, kako bi se utvrdilo da li su one bile u kafiću za vreme požara ili ne.

Na današnjem suđenju branilac Maleševa, zatražio je od Veća da se ispravi zapisnik, jer u njemu nije navedeno da je Malešev sam tražio da ode na poligrafsko ispitivanje, a kada je otišao, rečeno mu je da "ne mora da ga uradi, jer se već sve zna".

U dosadašnjem postupku optuženi za tragediju u kafiću "Laundž", 17. februara ove godine, negirali su svoju krivicu.

Prvooptuženi Miloš Malešev (21) izjavio je da je bio pijan i da se ne seća da je bio u kafiću u vreme požara, a drugooptuženi Bojan Kulačanin (22) je negirao da je pomogao da se prikrije odgovornost Maleševa.

Vlasnik "Laundža" Tamaš Kolar (29) i njegov ortak Srđan Bovan (34) u svojoj odbrani naveli su da ih niko nije upozorio na to da li su, ili nisu ispunili standarde protivpožarne zaštite. Za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti kojom se tereti Malešev, kazna je dve do dvanaest godina zatvora, a za pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela, za koje se tereti Kulačanin, tri meseca do pet godina zatvora.

Za izazivanja opšte opasnosti za koje se terete Kolar i Bovan, predviđena je kazna od jedne do šest godina zatvora.

Prema ranijim navodima medija, Malešev i Kulačanin su neposredno pre izbijanje požara ušli u "Laundž" gde je konobarica zatražila od njih da napuste lokal jer su bili pod jakim uticajem alkohola. Nakon toga, Malešev se vratio u kafić i upaljačem zapalio jamboliju kojom je bio obložen hodnik na ulazu u lokal što je izazvalo jak požar koji se brzo proširio i na gornji sprat u kojem su bili nastradali. Prema navodima optužnice, "Laundž" nije imao potrebne dozvole za obavljanje delatnosti, kao ni potvrdu da je zaštita od požara u skladu sa propisima.

Od povreda zadobijenih u požaru preminuli su Mirjana (23) i Miloš (19) Pekić, Milena Kolundžić (23), Branka Saković (23), Boris Bjekić (23), Dušica Kulaš (23) i Marija Gavrančić (23) i Vladan Dragović (27), a teške telesne povrede zadobili su Aleksandar Antić i Maja Milikšić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.