Optuženi profesori predaju tužiocima

Izvor: Blic, 24.Okt.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi profesori predaju tužiocima

SMEDEREVO - Profesori Emilija Stanković i Oliver Antić, optuženi u korupcionaškoj aferi „indeks”, držaće predavanje iz oblasti krivičnog prava na predstojećem seminaru na Kopaoniku. Poziv da slušaju predavanja ovih dana dobili su brojni tužioci i sudije, među kojima i oni koji sude optuženim profesorima.



- Profesori prava optuženi za korupciju i sudije koje treba da im sude pozvani su na seminar o pravosuđu. To je nedozvoljen uticaj na tužilaštvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i sud - saopštilo je juče Okružno tužilaštvo u Smederevu. Poziv organizatora seminara tužilaštvo u Smederevu okarakterisalo je kao „krajnje neprimereni čin i vid specifičnog pritiska na tužioce i sudije”.

- Sudije i tužioci bi trebalo da slušaju predavanja profesora koje su optužili zbog izvršenja krivičnih dela sa koruptivnim elementima. Time se postavlja i pitanje položaja nosilaca pravosudnih funkcija i njihove nezavisnosti, jer navedeni poziv može imati konotaciju nedozvoljenog uticaja na tužilaštvo i sud - navodi se u saopštenju. Kao posebnu zamerku smederevsko tužilaštvo navelo je da će optuženi profesori držati predavanja u vreme za kada je zakazan početak suđenja učesnicima afere „indeks”. Suđenje, po optužnici kojom se 23 profesora i još 66 osoba terete za primanje mita, zakazano je za 1. decembar, dok je seminar koji organizuje „Kopaonička škola prirodnog prava” predviđen od 14. do 17. decembra.

Kopaonička škola prirodnog prava inače nije prvi čin „rehabilitacije” profesora optuženih za uzimanje mita. Većina njih od 1. oktobra već drži predavanja budućim dekanima, sudijama, pravnicima i advokatima.

Za sve njih tužilaštvo je inače sudu predložilo izricanje mere bezbednosti kojom im se zabranjuje bavljenje profesurom.

Za šta se terete

Emilija Stanković, profesorka rimskog prava i bivša pomoćnica ministra prosvete, uhapšena je 20. februara prošle godine.

Sumnjičila se da je neposredno pred privođenje od osumnjičenog Saše Jovanovića, preko koga je između profesora i studenata funkcionisalo plaćanje ispita, nabavila BMW vredan 70.000 evra. Prilikom hapšenja kod nje je nađeno 40.000 evra. U istrazi se branila ćutanjem.

Oliver Antić, profesor naslednog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu, optužen je da je u dogovoru sa optuženom profesorkom Draganom Petrović omogućio polaganje ispita bez ispitivanja studentu Nenadu Obradoviću i za to primio 500 evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.