Izvor: Politika, 24.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi – predavači sudijama i tužiocima

Smederevo – Okružno javno tužilaštvo u Smederevu oštro je juče reagovalo na poziv udruženja „Kopaonička škola prirodnog prava” za učešće na seminaru na Kopaoniku, jer su među predavačima, čak i organizatorima, neki od optuženih profesora za korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Reč je o bivšoj zamenici ministra prosvete Emiliji Stanković i bivšem dekanu Pravnog fakulteta u Beogradu Oliveru Antiću.

Ova apsurdna situacija dovela bi u poziciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ovdašnje sudije i tužioce, kao i celokupno tužilaštvo koje zastupa optužnicu u najvećoj prosvetnoj aferi „Indeks”, da slušaju predavanja iz oblasti prava, upravo od profesora koje su optužili za krivična dela korupcije.

Okružno javno tužilaštvo u Smederevu smatra da je ovaj postupak organizatora krajnje problematičan s obzirom na to da je u aferi „Indeks”, za primanje mita i druga krivična dela, optužilo 23 profesora Pravnih fakulteta u Kragujevcu, Beogradu, Nišu, među kojima su i Stankovićeva i Antić.

– Ovaj poziv na seminar smatramo krajnje neprimerenim činom i vidom specifičnog pritiska jer smo pozvani da slušamo predavanja od profesora protiv kojih zastupamo optužnicu za krivična dela sa elementima korupcije – kaže se između ostalog u saopštenju Okružno tužilaštva u Smederevu.

Posebno čuđenje u ovdašnjem tužilaštvu izaziva činjenica da je početak suđenja otuženima u aferi „Indeks” zakazan za period od 1. do 26. decembra, pred Okružnim sudom u Smederevu, što se poklapa sa vremenom održavanja seminara na Kopaoniku, od 14. do 17. decembra.

Kako „Politika” nezvanično saznaje, do 5. decembra trebalo bi da bude okončano saslušanje svih 89 optuženih lica, a nastavak prvog glavnog pretresa odvijaće se u periodu do 26. decembra, što praktično znači da bi svi optuženi trebalo da budu dostupni pravosudnim organima u tom periodu.

Okružno javno tužilaštvo želi da upozna širu javnost sa ovim činjenicama i još jednom pokrene pitanje položaja nosilaca pravosudnih funkcija, njihovu samostalnost i nezavisnost, kao i potrebe da se svi uzdrže od postupaka koji se mogu tumačiti kao nedozvoljen uticaj na tužilaštvo i sud, što u konkretnom slučaju može predstavljati poziv za učešće na ovakvom seminaru, saopštava smederevsko Okružno tužilaštvo.

Da podsetimo, bivša zamenica ministra prosvete, Emilija Stanković, uhapšena je među prvim profesorima i u pritvoru je provela oko sedam meseci.

Tužilaštvo je predložilo da sud okrivljenim profesorima izrekne meru zabrane bavljenja profesijom, da im se oduzme nezakonito stečena imovina, te da se po okončanju suđenja, osim kaznom zatvora i novčano kazne. U optužnici stoji da se između ostalog, bivšoj pomoćnici ministra prosvete Emiliji Stanković nalaže oduzimanje novca stečenog izvršenjem krivičnog dela i to oko 34.000 evra, 651 američki dolar i oko 35.000 dinara.

Profesor Oliver Antić je optužen za krivično delo sa koruptivnim elementima, ali nije bio u pritvoru.

O. Milošević

[objavljeno: 25/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.