Izvor: Blic, 08.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužena petorica 'škorpiona'

Optužena petorica 'škorpiona'

BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv petorice pripadnika paravojne jedinice 'Škorpioni', osumnjičenih za ubistvo šest zarobljenika muslimanske nacionalnosti 17. jula 1995. godine.

Slobodan Medić, Pero Petrašević, Aleksandar Medić, Aleksandar Vukov i Branislav Medić terete se da su u mestu Godinjske Bare kraj Trnova ubili šest srebreničkih muslimana. Od žrtava do sada su identifikovani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sedamnaestogodišnjaci Safet Fejzić i Azmir Alispahić, i 36-godišnji Sadik Saltić.

Šestorica zarobljenika su, navodi se u optužnici, kamionom prevezeni iz Trnova, i potom odvedeni u pravcu spaljene vikendice Hasana Zvidzića. Tamo su, hicima u leđa, ubijena četvorica zarobljenika. Preostala dvojica su primorana da tela streljanih prenesu iza kuće, nakon čega su i oni pobijeni.

Postupak je razdvojen protiv dvojice 'škorpiona' - Milorada Momića, koji je u bekstvu, i Slobodana Davidovića, protiv kojeg se postupak vodi u Republici Hrvatskoj.

Snimak egzekucije zarobljenika prikazan je 1. juna u Haškom tribunalu, na suđenju bivšem predsedniku SRJ i Srbije Slobodanu Miloševiću, u okviru svedočenja Obrada Stevanovića, bivšeg pomoćnika ministra unutrašnjih poslova. Na snimku se vide osobe u maskirnim uniformama kako iz kamiona izvlače zarobljenike u civilnoj garderobi, s rukama vezanim na leđima, od kojih su neki pretučeni.

U sledećem kadru vidi se sama egzekucija. Trojica muškaraca vezanih ruku stoje u koloni. Uniformisani vojnici, za koje je kasnije utvrđeno da su pripadnici 'Škorpiona', odvajaju ih jednog po jednog sa strane i ubijaju rafalom u leđa. Dok prvi pada mrtav, druga dvojica nepomično čekaju svoj red. Egzekutori zatim na isti način, rafalom u leđa, ubijaju drugog, a potom i trećeg zarobljenika. Na snimku se vide i dvojica zarobljenika koji nose leševe ubijenih, nakon čega su i oni hladnokrvno pobijeni.

Srpska policija je u noći nakon prikazivanja snimka egzekucije zarobljenika uhapsila osam osumnjičenih.

Zbog ovog zločina srpski pravosudni organi zatražili su od kanadskih izručenje još jednog 'škorpiona' Dejana Demirovića, kojeg je tužilac takođe imenovao kao jednog od 'škorpiona' koji su učestvovali u ovom zločinu. Prema rečima ministra Rasima Ljajića on bi uskoro trebalo da bude izručen SCG. M. Prelić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.