Izvor: B92, 03.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužen Živko Šoklovački

Novi Sad -- Okružno javno tužilaštvo u Novom Sadu podiglo je optužnicu protiv Živka Šoklovačkog zbog zloupotrebe službenog položaja.

Kako se navodi u optužnici, bivši visoki funkcioner JUL-a tereti se da je kao predsednik Upravnog odbora Naftne industrije Srbije od 1998. do 2000. godine, u Novom Sadu, Londonu i Beogradu zloupotrebio službeni položaj i pribavio nezakonitu korist od 1,2 miliona dinara po tadašnjem kursu.

Pored Šoklovačkog, zbog istog krivičnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dela optuženi su i tadašnji generalni direktori NIS-a Milan Đaković i NIS Naftagasa Srboljub Stanković, kao i zamenik generalnog direktora NIS Naftagasa Slavko Popović.

"Oni su prilikom vršenja naplate mesečnih naknada po osnovu učešća, profita i prava korišćenja kreditnih kartica, pribavili nezakonitu imovinsku korist koju su zadržavali za sebe", navodi se u optužnici.

Optuženima se stavlja na teret i da su pribavili više od 5,5 miliona američkih dolara koristi za druga lica jer nisu naplatili potraživanja NIS Naftagasa prema kompanijama u inostranstvu kojima je data oprema u zakup.

Dodaje se da su optuženi bili u obavezi da novac unesu u našu zemlju i obaveste Narodnu banku Srbije, što nisu učinili, čime su prekršili tadašnji Zakon o spoljnotrgovinskom poslovanju.

Istraga protiv Šoklovačkog, Đakovića, Stankovića i Popovića počela je 2003. godine, a završena je u novembru ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.