Oprali novac uz pomoć direktora javnih preduzeća

Izvor: Blic, 10.Dec.2011, 03:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprali novac uz pomoć direktora javnih preduzeća

BEOGRAD - Novcem opranim preko of-šor kompanija u Americi, a čiji su osnivači uhapšeni u četvrtak u akciji “Šetač” u Srbiji su preko berze kupovane akcije banaka, i firmi, među kojima je i kompanije „Energoprojekt”, saznaje „Blic”.

Interesantno je i da je pranje novca obavljano i preko nekoliko javnih preduzeća, čijim funkcionerima je za tu uslugu plaćana provizija od 20 odsto.

U akciji koju su pokrenuli pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kriminala, zbog zloupotrebe položaja i pranja novca uhapšeni su Novosađani Milovan M. (56), Stanislav S. (57) i Ranko K. (47), ali, kako navode u MUP, to nije kraj u rasvetljavanju ovog slučaja.

- U akciju je uključena poreska policija, i očekuje se da će ubrzo biti otkriveni svi koji su učestvovali u lancu pranja 1,3 miliona evra. Dosadašnja istraga vođena je u saradnji s policijama Slovenije, Hrvatske i Crne Gore jer postoje sumnje da su u zloupotrebama učestvovala i preduzeća ovih država - kaže za „Blic” izvor iz MUP Srbije.

On navodi da je šema pranja novca zbog koje su uhapšena trojica Novosađana bila jednostavna. Oni su preko domaćih i stranih firmi, kroz formu lažnih poslova, prebacivali novac na račune of-šor kompanija koje su osnovali u Americi, sa tih računa zatim podizali gotov novac, koji su delili sa vlasnicima i rukovodiocima firmi sa kojima su poslovali.

Vlasnicima preduzeća je tako pripadala provizija od 20 odsto, dok su osumnjičeni Milovan, Stanislav i Ranko uzimali ostatak. Oni su za sada osumnjičeni za nezakoniti profit od 120.000 evra.

Povezane vesti: Uhapšen zbog utaje poreza i pranja novca Autor "Nemoguće misije" uhapšen zbog pranja novca Uhapšen zbog sumnje da je "oprao" 450 miliona dinara Osumnjičeni da su oštetili budžet za 450 miliona dinara

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.