Izvor: B92, 15.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet odloženo uništavanje mina

Paraćin -- Iako je najavljeno, Vojska nije danas nastavila uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava na Karađorđevom brdu kod Paraćina.

Kako je novinarima rekao načelnik Štaba civilne zaštite u Paraćinu Momčilo Vučković pretraga terena i uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava biće nastavljeni kada se za to steknu adekvatni vremenski uslovi.

Ovo je drugi put da se odlaže uništavanje neekspodiranih sredstava koje je prekinuto 12. decembra prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine i najavljen nastavak uništavanja najpre 20. decembra a zatim i 15.januara.

Zbog jakih detonacija i straha da ne dođe do novih šteta na objektima zahtev Vojsci da prekine sa uništavanjem najpre je uputila opština Paraćin a u organizaciji nevladine organizacije Alternativni parlament građana započeta su, sredinom decembra, i protestna okupljanja građana u centru Paraćina.

Vojska je prilikom prekida daljeg uništavanja ubojnih sredstava saopštila da će se ceo posao nastaviti čim se vreme poboljša pošto smrznuta zemlja i niske temperature stvaraju još jače potrese i detonacije.

Predstavnici Vojske Srbije su istakli i da je do sada uništeno 50.000 komada ubojnih sredstava a ostalo je za uništavanje još oko 7.000 komada i ceo posao mogao bi da bude završen za 40 radnih dana.

Predstavnici Vojske kažu i da iz tehničkih razloga nije moguće pomeranje ubojnih sredstava van teritorije opštine Paraćin na uništavanje i da je reč o eksplozivu od samo nekoliko kilograma koji ne može da nanese bilo kakva štete objektima u gradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.