Operisan dečak povređen u porodičnoj tragediji

Izvor: Politika, 07.Dec.2011, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Operisan dečak povređen u porodičnoj tragediji

Trogodišnjem M. P. u Univerzitetskoj dečjoj klinici sanirane posledice preloma ruku i nogu

Trogodišnji M. P. koji je kjuče teško povređen kada su njegovi roditelji, kako se pretpostavlja, skočili sa šestog sprata samačkog hotela za vojna lica u Batutovoj ulici u Beogradu sa njim u naručju, operisan je u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

– Operacija je trajala pet časova. Sanirane su posledice preloma ruku i nogu. Nema unutrašnjih povreda. Za sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nisu predviđene dodatne hirurške intervencije, a dečak se oseća dobro – kaže Miloš Petković, šef službe anestezije i reanimacije bolnice u Tiršovoj.

Komšijama iz solitera u Batutovoj, koje smo juče zatekli ispred zgrade, još nije jasno zašto je do tragedije došlo. Neki tvrde da nastradali Palko Ponjiger nije dobio bespovratnu pomoć od 20.000 evra za rešavanje stambenih problema i da je bio dužan.

– Palku i ženi Ilonki ovde se rodio i sin posle 18 godina čekanja. Ilonka je bila dobra žena, a Palko je u poslednje vreme imao novčanih problema, povremeno je bio nervozan – kaže jedan od komšija.

MUP Srbije i Vojna policija, koja je u ovaj slučaj uključena jer je nastradao vojni penzioner i to u objektu koji pripada Ministarstvu odbrane, imaju težak zadatak da rekonstruišu šta se zapravo desilo. Da li su supružnici zajedno izvršili samoubistvo sa detetom u naručju ili je jedno od njih gurnulo drugo i dete, pitanja su na koje za sada nema odgovora. Istina bi se mogla utvrditi pronalaženjem eventualnih svedoka ili nekih drugih dokaza.

Ekipa „Politike” pokušala je da uđe u soliter, ali odobrenje od Ministarstva odbrane nismo dobili. Inače u ovaj objekat od 14 spratova, od 11. maja 2011, može da se uđe samo uz propusnicu.

– Na svakom nivou su dva zajednička kupatila sa dva tuša i dve ve-ce šolje. Kuvamo, jedemo i spavamo u sobicama, veličine od 9 do 25 kvadrata – kažu stanari.

Prema rečima Nade Pavićević iz Udruženja vojnih beskućnika, u prestonici postoji oko 20 ovakvih zgrada.

– Mnogo je gore u objektu u Ulici Milorada Rajića iz kojeg su iseljeni gotovo svi stanari. Ostale su samo dve porodice – ističe Pavićevićeva.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić poručio je da je porodična tragedija u Batutovoj upozorenje za državu da što pre reši stambeno pitanje vojnih lica.

– Činjenica je da je povećan broj samoubistava i da među zaposlenima u vojsci čak 4.600 ljudi nema krov nad glavom – istakao je Ljajić, gostujući na TV B 92.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je juče, prilikom potpisivanja 1.200. ugovora sa vojnim penzionerima o rešavanju njihovih stambenih potreba, da nije bilo nikakvih planova o iseljenju porodice Ponjiger iz samačkog hotela.

– Do te tragedije nije došlo iz socijalnih razloga. Radi se o osobi koja je 2001. penzionisana, a od 2003. živela je u vojno-samačkom domu u Batutovoj, sa porodicom. Ponjiger je uredno izmirivao obaveze – ističe Šutanovac.

Ministar odbrane naveo je da je Ponjiger imao penziju od 47.000 dinara i dodatna primanja od 4.000 dinara.

– To je u proseku oko 25 odsto više nego što ima profesionalac vojske ili za oko 20.000 više od prosečne srpske penzije – zaključuje Šutanovac.

----------------------------------------------

Šta je Ponjiger rekao na skupštini Udruženja vojnih beskućnika

Na skupštini Udruženja vojnih beskućnika Srbije u junu ove godine među onima koji su govorili bio je i Palko Ponjiger. Na snimku koji se može videti na „jutjubu”, izjavio je: „Podneo sam zahtev za 20.000 (evra) i uzeću ih, samo nek mi daju i ja idem (Ponjiger počinje da plače). Supruga mi je Hrvatica, ja Slovak i nigde se nisam priključio vojsci, jer me nisu želeli. Nisam pobegao niti ratovao nego sam došao po prekomandi. I sada oni meni traže 500.000 (dinara) da vratim. Kome da vratim? Dvesta četrdeset hiljada (dinara) mi traže da vratim za odvojeni život na ime uvećanih troškova stanovanja od 2003. godine. I 270.000 (dinara) kamate mi traže. Odakle da vratim?”

B. Vasiljević – N. Belić

objavljeno: 07.12.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Povređeni dečak stabilno

Izvor: RTS, 07.Dec.2011

Operisan dečak koji je teško povređen u porodičnoj tragediji u Beogradu. Njegovo zdravstveno stanje sada je bolje i nije vitalno ugrožen, kažu lekari...Zdravstveno stanje četvorogodišnjeg dečaka koji je juče teško povređen u porodičnoj tragediji u Beogradu se poboljšalo. U dečijoj klinici...

Nastavak na RTS...

Porodica Ponjiger u šoku, ne zna razloge samoubistva

Izvor: Blic, 08.Dec.2011, 17:50

Palko Ponjiger i njegova supruga Ilonka, koji su utorak skočili u smrt sa svojim trodgodišnjim sinom sa šestog sprata vojnog samačkog hotela u Batotovoj ulici, u Beogradu, juče su sahranjeni u Binguli kod Erdevika. Okupljena rodbina ćutke sedi, pokušavajući da nađe snagu i suoči se sa tragedijom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.