Opasna „supertrava”

Izvor: Politika, 01.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasna „supertrava”

Skank je, jednostavno rečeno, čista, jača i efektnija marihuana, koja se uzgaja u staklenicima ili u kućnim uslovima

I dalje smo tranzitni centar droge na putu ka zapadnoj Evropi, a procenjuje se da deseti deo tih velikih tovara ostane i kod nas. Sve veći deo u tim kontingentima zauzima i skank, zbog jakih psihogenih dejstava.

I beogradski narkodileri, kako saznajemo, pokušavaju na sve načine da ovladaju proizvodnjom i distribucijom skanka, „supermarihuane” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odgajane u veštačkim uslovima, kojom na domaćem narkotržištu postižu trostruko veću zaradu nego prodajom obične marihuane, koju u žargonu zovu „trava”

Po neslužbenim procenama u Beogradu oko 1.000 ljudi aktivno diluju drogu, od čega su više od 70 odsto sami narkomani, koji to rade kako bi najbrže došli do narkotika. Po tvrdnji policajaca i dalje se željno čeka da počne da se primenjuje novi zakon o oduzimanju imovine koja je stečena kriminalom. Time će se nesumnjivo zadati najveći udarac narkomafiji.

Skank je opojna droga koja sadrži koncentrovanu marihuanu, odnosno njen cvat s visokim procentom psihoaktivne supstance, čija je vrednost, prema policijskim saznanjima, na narkotržištu Srbije i zapadne Evrope i do nekoliko hiljada evra za kilogram.

Cena kilograma marihuane na domaćem narkotržištu kreće se oko 300 evra, kvalitetnija hibridna varijanta stiže i do 800, a skank čak do 2.000 evra.

Skank je, jednostavno rečeno, čista i jača marihuana, koja se uzgaja u staklenicima ili u kućnim uslovima. Njeno uzgajanje je vrlo zahtevno i skupo, sa sistemima za zagrevanje, ventilaciju, jakim sijalicama i još mnogo toga za optimalne uslove, tako da je naši narkodileri i dalje nabavljaju, najčešće iz Crne Gore i sa Kosova. Njeni proizvođači, umesto dosadašnje jedne, mogu da imaju i pet berbi godišnje. Zato je na narkotržištu njena proizvodnja veoma isplativa.

Crnogorska policija je u poslednjih godinu dana zaplenila oko 450 kilograma skanka. U januaru 2009. godine je zaplenjeno oko 138,5 kilograma skanka.

Skank se pojavio pre nekoliko godina na tržištu a sada je sve traženiji.

Policija je još sredinom juna 2004. godine otkrila taj „novitet”. U rudniku Stolice u Kostajniku kod Krupnja pronašla je 2.229 saksija skanka težine oko 156 kilograma. Za neovlašćenu proizvodnju droge tada su optuženi Holanđanin Hendrik L. i još četvorica članova njegove grupe (Slovenac, Rus i dva Srbina). Holanđanin je na početku suđenja negirao da je rudarsku jamu i upravnu zgradu bivšeg rudnika kod Krupnja pretvorio u fabriku skanka. Oni su, prema optužnici, postavili sistem za ventilaciju i za zagrevanje, u svim prostorijama digitalne termometre i hidrometre, a instalirali su i 152 lampe koje su davale svetlost stabljikama. Takvih „uzgajališta” danas ima po čitavom Balkanu, a prednjače, rekosmo, Kosmet, Crna Gora i Albanija, gde postoje prave pravcate plantaže ove droge.

O. Milanović

-----------------------------------------------

Skank pošao u Srbiju

Nikšić – Službenici ispostave granične policije Nikšić presekli su lanac krijumčarenja narkotika, uhapsili jednu osobu i od nje oduzeli oko dvanaest i po kilograma skanka, na graničnom prelazu „Šćepan Polje”, na izlazu iz Crne Gore, kada su kontrolisali putničko vozilo „mercedes E 270 CDI”, sive boje, nikšićkih registarskih oznaka, kojim je upravljao V. P. iz Nikšića. Pregledom vozila su u prtljažniku, ispod tapacira, pronađena tri paketa sa oko kilogram i po skanka. Policijski službenici su, s obzirom na to da se posumnjalo da je u vozilu sakrivena još izvesna količina skanka, izvršili detaljan pregled „mercedesa”. U prednjem delu vozila pronađeno je i oduzeto još 17 paketa sa oko 11 kilograma skanka. Sumnja se da je pronađena droga bila namenjena stavljanju u promet. U saopštenju policije navodi se da je nakon ovih radnji, po naredbi istražnog sudije Višeg suda u Podgorici, obavljen pretres stana V. P, u kojem su pronađena i oduzeta dva pištolja, marki „valter” 6,35 mm i „zastava” 6,35 mm, za koje uhapšeni nema dozvolu. Policija sumnja da je zaplenjena droga bila u tranzitu preko crnogorske teritorije i da je bila namenjena zemljama Zapadne Evrope.

R.V.

[objavljeno: 02/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.