Izvor: B92, 28.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odužio se 'slučaj Šišić'

Beograd -- Pilot bivše JNA i dalje je u pritvoru u Italiji, iako su svi administrativni poslovi oko transfera u Srbiju završeni.

Transfer Emira Šišića na služenje kazne zatvora u SCG još nije obavljen, iako su još krajem maja ove godine italijanske vlasti to odobrile. B92 istražuje šta se događa sa slučajem Emira Šišića i zašto se transfer odužio.

Svi administrativni poslovi oko tog transfera završeni su još tokom leta, a neki državni zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tada su najavljivali da bi major Šišić već u avgustu ili septembru mogao da dođe u Srbiju. Problem je nastao verovatno i sa italijanske i sa srpske strane. Podsećamo, Emir Šišić je u Italiji osuđen na 15 godina zatvora, zbog obaranja helikoptera Evropske unije u Hrvatskoj, 7. januara 1992. godine.

Supruga Šišića, Vesna, sa mužem se čuje jednom nedeljno. Kaže da je dobro, iako počinje da gubi strpljenje jer se transferu na služenje kazne u Srbiju nada se još od jula: "Od juna smo kao na iglama. Ja sam se nadala, biće u julu. Pošto nije ni u avgustu, pošto je avgust doba godišnjih odmora, septembar, pa evo sad i kraj oktobra. On računa da bi negde sada krajem oktobra moglo, jer je potpisao 15. septembra neke papire što mu je sudija odneo. I tako, u krajnjem slučaju, najdalje do nove godine, ja se nadam da će biti tu."

Šišićev advokat, Milorad Panjević, kaže da su i on i državni organi Srbije i državne zajednice završili sve pravne poslove, neophodne za transfer Šišića u SCG: "Pre nekoliko dana, generalni sekretar Vlade Srbije, gospodin Dejan Mihajlov, mi je u telefonskom razgovoru obećao da će Vlada Srbije tražiti od italijanskih vlasti da ubrzaju donošenje svoje odluke o transferu pilota Šišića u SCG i s tim u vezi sam mu ja dao sve potrebne podatke, kako bi vlada mogla uputiti određeni zahtev italijanskoj strani."

Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić kaže da je prošle nedelje kod Italijana ponovo urgirano, a da još nije stigao ni odgovor na zahtev iz jula, u kome se tražilo da transfer bude obavljen u avgustu. Ministar smatra i da Srbija ima male mogućnosti da utiče na ubrzanje postupka. U slučaju Emira Šišića, prema Ljajićevim rečima, jedan od problema je strah od političke reakcije italijanske javnosti, jer su četvorica od petorice stradalih diplomata bili Italijani.

"I drugo, ono što sam nezvanično saznao je da je italijanska strana izrazila nezadovoljstvo zbog reakcije naše štampe na odluku o transferu Emira Šišića i da se po tim reakcijama stekao utisak da Emir Šišić praktično ide na slobodu, a ne na nastavak izdržavanje kazne u nekom od naših zatvora", kaže Ljajić.Emir Šišić uhapšen je 9. maja 2002. u Mađarskoj na osnovu poternice, koju je raspisala Hrvatska i prosledila Interpolu. On je u Italiji osuđen na 15 godina zatvora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.