Oduzimanjem imovine biće smanjena korupcija

Izvor: Politika, 07.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oduzimanjem imovine biće smanjena korupcija

Pre donošenja Zakona o oduzimanju imovine bilo je raznih pretnji u cilju da se onemogući njegova primena, rekao je republički javni tužilac

Imovina Borisa Stajkovca, vlasnika preduzeća „Medija maks”, koji je pre nekoliko dana uhapšen zbog sumnje da je utajio porez od 12 miliona dinara, mogla bi da bude proveravana u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovine. S obzirom na to da je „srpski humanitarac” osumnjičen za krivično delo iz kataloga krivičnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dela koje predviđa Zakono oduzimanju imovine, njegova imovina mogla bi da bude privremeno oduzeta.

– Ako se dokaže nesrazmera njegovih prihoda i ostvarene imovinske koristi Stajkovac bi, hipotetički gledano, mogao da ostane bez kuće. I pored ovakve mogućnosti, ipak, ne bih želeo ništa da prejudiciram – rekao je u razgovoru za „Politiku” republički javni tužilac Slobodan Radovanović koji je još pre tri godine inicirao donošenje ovog zakona, a potom i trasirao njegove smernice organizujući veliku međunarodnu konferenciju na kojoj su učestvovali najeminentniji stručnjaci iz Italije i Amerike.

Zakon o oduzimanju imovine stupio je na snagu pre nedelju dana. Da li su već sprovedene neke istrage? Da li je poznato čija će se imovina prva naći na udaru?

– Prva će se na udaru naći imovina pripadnika organizovanih kriminalnih grupa. Izvesno je da ćemo prvo krenuti sa privremenim oduzimanjem imovine i da će se na udaru naći pripadnici „zemunskog klana”, a potom i imovina pripadnika drugih organizovanih grupa.

Da li će Zakon o oduzimanju imovine moći da se primenjuje retroaktivno? Hoće li se na njegovom udaru naći i oni koji su se nezakonito obogatili tokom devedesetih godina?

– Nemate princip retroaktivnosti u smislu zaštite od neke krivične sankcije, ali je sigurno da ćemo se u postupku ispitivanja imovine i načina njenog sticanja vratiti unazad. Ali, ne potpuno. Vlasnik imovine će morati da dokaže njeno poreklo bez obzira na to kada ju je stekao: pre godinu ili deset godina. Znači, neko će počiniti krivično delo iz kataloga krivičnih dela koje predviđa Zakon o oduzimanju imovine i onda, ukoliko se pojavi sumnja u ukupan obim njegove imovine, biće u situaciji da opravda njeno poreklo.

U našoj zemlji ima mnogo korupcije. Hoće li ona na bilo koji način omesti sprovođenje Zakona o oduzimanju imovine?

Ovaj zakon je i donet da bi usporio korupciju. Ona se vrši putem novca i nekih drugih vrednosti. Ako neko bude ostao bez imovine, neće imati mogućnosti da utiče na nekoga iz državnih službi, sfere politike. On, praktično, neće imati čime da uzvrati za uslugu koja mu je učinjena.

Donošenjem Zakona o oduzimanju imovine država se uhvatila u koštac sa velikim izazovom. Da li je bilo nekih pretnji tokom izrade i usvajanja Zakona?

– Prema informacijama koje imamo, Zakon je izazvao veliko uznemirenje u kriminalnim krugovima. Bilo je i konkretnih pretnji, raznih poruka" Cilj je bio da se odloži primena zakona. Najčešće su to bile indirektne pretnje, odnosno pritisci raznih krugova koji su pokušavali da minimiziraju Zakon. Išlo se, čak, dotle da nam je zamerano da Zakon nije u skladu sa Ustavom, međunarodnim konvencijama i drugim relevantnim dokumentima, što apsolutno nije tačno.

Da li su, možda, neki političari vršili pritisak?

– U svakom slučaju, Ministarstvo pravde i država ovoga puta su sve učinili da ovaj zakon bude donet što pre.

Može li imovina da bude zamrznuta tokom istražnog postupka?

– Može, ali nam nije to cilj. Cilj je da ona bude privremeno oduzeta, a odluku o tome donosi sud na predlog tužioca. Imovina mora da bude privremeno oduzeta, ne zbog toka krivičnog postupka, već da bi se sprovela finansijska istraga. Jedini koji može da donese odluku o privremenom oduzimanju jeste sud. Tako je i po međunarodnim konvencijama i standardima.

Da li je moguće pratiti tok nečije imovine.

To mora da pokrije finansijska istraga, odnosno MUP i drugi državni organi. Bila bi velika greška prepustiti to samo tužilaštvu i MUP-u. U zemljama u kojima se primenjuje ovaj zakon, ceo državni aparat je uključen u proveru imovine. Biće komplikovano da se utvrdi šta je stečeno legalno, a šta ne. Ozbiljniji prestupnici iz oblasti finansijskog i privrednog kriminala se ne bave samo nelegalnim poslovima. Zbog toga će biti teško napraviti kopču između legalno i nelegalno stečene imovine.

Ako, recimo, okrivljeni prepiše kuću na komšiju ko će dokazivati poreklo imovine: on ili okrivljeni?

Komšija će u tom slučaju sigurno biti pozvan da državnim organima da određene informacije. Komšiji će biti oduzeta nelegalno stečena imovina ukoliko se utvrdi da je imovina na njega preneta da bi se prikrilo njeno nelegalno sticanje. Sva imovina koja je prodata, nasleđena, poklonjena, biće obuhvaćena proverom.

Sarađujete li sa Specijalnom jedinicom za finansijske istrage i nekim međunarodnim organizacijama u cilju otkrivanja nelegalno stečene imovine?

Saradnja između tužilaštva i Jedinice postoji, ali ona mora da bude više od toga. Veliki problem koji ćemo morati da rešimo jeste međunarodna saradnja s obzirom na to da je dobar deo imovine iznet van Srbije.

Hoće li pripadnicima Jedinice biti potrebna posebna ovlašćenja za proveru imovine?

Oni već imaju sva posebna ovlašćenja. Imaju ovlašćenja da traže informacije o otvaranju i zatvaranja računa, da traže od nadležnih organa da utvrde prenošenje imovine.

-------------------------------------------------

Katalog krivičnih dela

U katalogu krivičnih dela Zakona o oduzimanju imovine nalaze se dela organizovanog kriminala, dela protiv privrede, iz oblasti preprodaje droge, protiv javnog reda i mira (više se odnosi na šverc oružja), protiv službene dužnosti, koruptivna krivična dela uključujući primanje i davanje mita i zloupotrebu službenog položaja, dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava (obuhvaćeni i ratni zločini), protiv privrede"

-----------------------------------------------

Italijanska praksa

Hektari zemlje u Korleoneu koji su oduzeti od „Koza nostre” pretvorene su u plantaže na kojima se proizvodi vino, a na njima rade mladi ljudi.Proizvedeno vino je ekstra kvaliteta, a nosi simboličan naziv„oslobođeni od mafije”.

Vile i kuće pretvoreni su u škole i visokoobrazovne ustanove. Čamci i gliseri koje je mafija koristila za prenos droge dati su na korišćenje vojsci i policiji Republike Italije.

Miroslava Derikonjić

[objavljeno: 08/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.