Izvor: Blic, 05.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oduševilo ih srpsko gostoprimstvo

KRALJEVO - Kada mladi bračni par iz Srbije, srećan što je dobio „zelenu kartu", pokupi decu i zapali za Ameriku u pečalbu, to je odavno prestala da bude vest. Kada dva mlada bračna para iz Amerike pređu preko bare u suprotnom smeru, i to sa namerom da ovdašnje momke uče tipično.



Treneri američkog fudbala i bejzbola Džoš Hepner, njegova supruga i troje dece, kao i njegov kolega Tom Setizan, sa familijom manjom za jednog člana, iz Džordžije odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mizurija, doputovali su nedavno u Kraljevo, gde će naredne tri godine trenirati ovdašnji klub američkog fudbala Kraljevske krune i nedavno osnovani bejzbol tim Sedam kruna.

Na trenerskoj klupi vatreno krštenje doživeli su proteklog vikenda, gde su njihovi momci iz Kraljevskih kruna isprašili Šumadince iz Mladenovca sa 33:0, u okviru prvog kola državnog prvenstva u američkom fudbalu.

- Izuzetno prijatni ljudi, koji vas pozivaju u kuće, žele da se druže sa vama, mnogo osmeha, način na koji tako brzo prihvataju stranca - uglas odgovaraju ova dva simpatična gospodina, odgovarajući na pitanje koji je najpozitivniji utisak koji su stekli o Srbiji posle tromesečnog boravka u kraljevskom gradu.

- Sasvim slučajno smo došli do adrese jedne velike američke humanitarne organizacije, koja širom sveta, kroz finansiranje boravka stručnjaka, pomaže klubovima. Brzo smo dobili odgovor da ćemo o njihovom trošku u naredne tri godine moći da računamo na pomoć dva profesionalca - podseća na početak ove sjajne priče Srđan Ćosić, predsednik NFL kluba Rojal Crowns (Kraljevske krune).

Porodice Hepner i Setizan smestile su se ubrzo u najvećem kraljevačkom naselju Ribnici. Džoš i Kristen Hepner su iz Atensa u Mizuriju. Sa njima su i Den star, šest godina, Ebigejl od četiri i Darsi, dve godine. Trogodišnju Hanu i duplo mlađu Ebigejl, iz Frensina u Mizuriju, doveli su Tom i Rene.

Tom kao ofanzivni i Džoš kao defanzivni trener o momcima iz Kruna u prva tri meseca imaju samo reči hvale. Oni dodaju da im je cilj da i na ljudskoj osnovi izgrade ove mladiće u prave sportsmene.

- Ja sam veoma pobožan čovek i zato sam uživao obilazeći Žiču, Studenicu. Takvih veličanstvenih mesta nema u SAD - kaže Džoš.

Njegova supruga Kristen, 24 sata mama, uz kućno obrazovanje dece u međuvremenu je sjajan kontakt ostvarila sa novim prijateljima, i već klince iz vrtića podučava engleskom jeziku, a predavanje je držala i u gimnaziji.

- Moja supruga je trenutno okupirana zdravstvenim problemima starije kćerke, ali je, kao i Kristen, veoma brzo stekla sjajne prijatelje u Kraljevu - dodaje Tom.

Domaća kuhinja osvojila je, kažu, obojicu, a klima u dolini Ibra posebno Toma, koji predoseća da će proleće ovde biti sjajno.

- Bićemo ovde tri godine, a ovu prvu ćemo iskoristiti da poradimo na taktici i fizičkoj spremi. Već iduće godine očekujemo prve rezultate, a potom, ko zna - zagonetno se smeškaju ova dvojica Amera.

- Uz Gorana Seničića, koji je glavni trener, tu su, naravno, naši prijatelji iz SAD i ja. Igramo u punoj opremi u diviziji „Jug" i ukoliko budemo prvi, imaćemo šansu da se borimo za najviši plasman - kaže Marko Korićanac, koji je sa Džošom zadužen za odbranu Kruna.

Talentovani i za bejzbol

Uz trenere iz Amerike, prve korake sa lopticom i palicom načiniće i klinci iz bejzbol kluba Sedam kruna. Džoš i Tom uz to pomažu i u radu tima koji je podmladak kluba američkog fudbala i koji se takmiči u ligi koja ne nosi opremu, takozvani fleg. A da potencijala za ovaj sport ima u gradu na Ibru, svedoči i podatak da je klub dao već jednog reprezentativca - Miloša Erca, a bivši igrač Vuk Vučković je baš zahvaljujući sportskim kvalitetima dobio stipendiju na „Arizona koledžu".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.