Odobreno izručenje Kalinića

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 11.Avg.2010, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odobreno izručenje Kalinića

Zagreb, Beograd -- Hrvatska odobrila izručenje Sretka Kalinića Srbiji. Ministarka pravde Srbije Snežana Malović zadovoljna zbog saradnje dveju zemalja.

Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu odlučilo je da postoje sve pravne pretpostavke za izručenje Sretka Kalinića, kaže portparol suda Krešimir Devčić.

Vanraspravno veće donelo je nepravosnažno rešenje na koje se Kalinić može žaliti u roku od tri dana, a o eventualnoj žalbi odlučuje Vrhovni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sud, rekao je Devčić.

Ministarka pravde Snežana Malović kaže da je ova odluka potvrda dobre saradnje Srbije i Hrvatske kada je u pitanju borba poriv organizovanog kriminala.

Odbegli član zemuskog klana ima srpsko i hrvatsko državljanstvo, pa bi njegovo izručenje bio prvi slučaj da Hrvatska sudsko gonjenje svog državljana prepusti drugoj državi.

Nedavno je Hrvatska izmenila ustav pa je izručenje moguće sa zemljama sa kojima su potpisali sporazum.

Potpisivanje sprazuma i ova odluka suda pokazatellju su dobra saradnje, kažu u ministarstvu pravde Srbije. Ukoliko bude izručen Srbiji, Kalinić ima pravo na ponovno suđenje.

"Ova odluka prvi je slučaj izručenja po osnovu Ugovora o izručenju koji su Srbija i Hrvatska potpisale pre mesec dana, a koji predviđa mogućnost izručenja sopstvenih državljana za krivična dela organizovanog kriminala i korupcije", rekla je Malovićeva.

Ona je navela da ta odluka, takođe, predstavlja još jednu potvrdu dobre saradnje koja postoji između dve zemlje.

"Odluka Županijskog suda u Zagrebu potvrda je jasne i čvrste saradnje Srbije i Hrvatske na planu suzbijanja organizovanog kriminala i korupcije i kažnjavanja učinilaca tih krivičnih dela", navela je ministarka pravde.

Malovićeva je rekla da je uverena da će dobra saradnja Hrvatske i Srbije i ubuduće biti nastavljena i da će potpisani sporazum biti efikasan mehanizam koji će sprečiti da počinioci krivičnih dela organizovanog kriminala i korupcije izbegnu krivično gonjenje i kažnjavanje.

Ministarka pravde je navela da ova odluka nije konačna, imajući u vidu da protiv nje postoji mogućnost ulaganja žalbe Višem sudu.

Uprkos tome, "očekujem da će nadležni organi Hrvatske doneti i definitivnu odluku o izručenju Kalinića Republici Srbiji", rekla je Malovićeva.

Srbija se sporazumom obavezala da će Kaliniću ponoviti sudski postupak, a Snežana Malović podseća i da bez sporazuma Kalinić ima pravo na ponavljanje procesa.

Rok za žalbu tri dana

Kako je preneo zagrebački "Vjesnik", veće je utvrdilo da se Kalinić tereti za teška krivična dela organizovanog kriminala, kažnjiva i prema hrvatskim zakonima i za koje ne važi zastarevanje i nije predviđena amnestija.

Kalinić, koji ima dvojno državljantsvo, može uložiti žalbu Vrhovnom sud Hrvatske u roku od tri dana. Ako i Vrhovni sud potvrdi postojanje pravnih pretpostavki za izručenje, konačnu odluku donosi ministar pravosuđa.

Srbija je izručenje Kalinića tražila 11. juna, tri dana posle njegovog hapšenja u Zagrebu nakon što je na jezeru u Rakitju na njega pucao drugi osuđenik za Đinđićevo ubistvo Miloš Simović.

Kaliniću u Hrvatskoj, gde se krio više godina, nije određen ekstradicioni pritvor, već pritvor zbog falsifikovanja dva pasoša i smešten je u zatvorsku bolnicu.

Kalinić se protivi izručenju jer smatra da u Srbiji ne bi imao fer suđenje. On je u Srbiji osuđen za ubistvo Zorana Đinđića i niz drugih ubistava koje je počinio zemunski klan.

Hrvatska i Srbije potpisale su 29. juna u Beogradu Ugovor o međusobnom izručenju osoba koje su okrivljene i osuđene za organizovani kriminal i korupciju. Sporazum se privremeno primenjuje od potpisivanja, a zvanična primena počeće posle njegove ratifikacije u obe države.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odobreno izručenje Kalinića

Izvor: RTS, 11.Avg.2010

Nepravosnažnom presudom, Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu odlučilo da postoje sve pravne pretpostavke za izručenje Sretka Kalinića Srbiji...Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu donelo je nepravosnažno rešenje o izručenju Sretka Kalinića Srbiji...Ukoliko se Kalinić bude...

Nastavak na RTS...

MALOVIĆ: ODLUKA O IZRUČENJU DOBRA, ALI NIJE JOŠ KONAČNA

Izvor: Kurir, 11.Avg.2010

BEOGRAD - Ministarka pravde Snežana Malović rekla je da je Županijski sud u Zagrebu odlučio da Sretka Kalinića izruči Srbiji, ali da ta odluka nije konačna, pošto protiv nje postoji mogućnost žalbe Višem sudu...BEOGRAD  - Ministarka pravde Snežana Malović rekla je da je Županijski sud...

Nastavak na Kurir...

Hrvatska će Srbiji izručiti Sretka Kalinića

Izvor: Politika, 11.Avg.2010

Županijski sud u Zagrebu odlučio da Kalinića izruči Srbiji, na šta on ima pravo da se žali u roku od tri dana..Od našeg stalnog dopisnika..Zagreb – Izvanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu donelo je jučerešenje o izručenju Sretka Kalinića Srbiji. Prema rečima glasnogovornika te...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.