Odloženo suđenje Miri Marković

Izvor: S media, 27.Dec.2010, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo suđenje Miri Marković

Suđenje u odsustvu bivšoj predsednici Jugoslovenske levice Miri Marković, kao i bivšim funkcionerima te stranke i SPS-a, zbog nelegalnog prisvajanja stanova Vlade Srbije, danas je ponovo odloženo. Razlog odlaganja,kako se navodi, je taj što u sud nije priveden jedan od optuženih Mihalj Kertes. Nastavak je zakazan za 9.februar.

Uprava požarevačkog zatvora Zabela obavestila je sud da nije u mogućnosti da dovede Kertesa na sudjenje u Višu sud u Beogradu jer mu je pred specijalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sudom u podne zakazano izricanje presude, saopštio je sudija Dragomir Gerasimović.

Prema rečima Gerasimovića, krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu još nije odlučio da li će udovici bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića suditi u istom procesu sa ostalim optuženima na čelu sa bivšim sekretarom Vlade Srbije Živkom - Cicom Knežević, ili će postupak protiv nje biti razdvojen.

Isto veće, dodao je Gerasimović, obustavilo je postupak protiv nekadašnjeg komesara za izbeglice Bratislave Morine 20. decembra zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

Sud je ranije odlučio da Miri Marković sudi u odsustvu, jer je u višegodišnjem bekstvu i za njom je raspisana medjunarodna poternica.

Markovićeva je u bekstvu od 2005. godine i od tada je postupak protiv nje razdvojen i u prekidu. Njoj je posle bekstva iz Srbije propalo jemstvo od 15.000 evra, koje je potom pripalo pravosudnom budžetu Srbije.

Kako su potvrdili predstavnici Generalnog tužilaštva Ruske Federacije ona u toj državi uživa status političke izbeglice i ne može da bude uhapšena po poternici srpskog Interpola koja je raspisana za njom po naredbi nekadašnjeg Okružnog suda i još uvek je na snazi.

Po nedavno izmenjenoj optužnici Višeg tužilaštva, Markovićevoj će se suditi za zloupotrebu službenog položaja zato što je od 1. septembra do 13. oktobra. 2000. godine, koristeći svoj tadašnji društveni položaj kao predsednica Jugoslovenske levice, uticala da se Pešićevoj nelegalno dodeli stan.

Pešićeva je zapravo bila dadilja njenom unuku od sina Marka Miloševića koji je takodje u bekstvu i ima status političke izbelgice u Rusiji.

Prekvalifikacijom krivičnog dela na teži oblik tužilaštvo je sprečilo zastarevanje krivičnog gonjenja, jer će postupak protiv Markovićeve biti moguće da se vodi do 2012. godine, do kada bi najkasnije trebalo da bude izrečena prvostepena presuda.

Protiv Markovićeve se u Specijalnom sudu u Beogradu vodi istraga zbog sumnje da je zajedno sa sinom organizovala šverc duvana u Srbiju tokom devedesetih godina prošlog veka. Taj postupak je u prekidu pošto su u bekstvu, a biće nastavljen kada budu uhapšeni.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obustavljen postupak protiv Bube Morine zbog zastarelosti

Izvor: Politika, 27.Dec.2010

BEOGRAD – Viši sud u Beogradu obustavio je danas postupak protiv bivše komesarske za izbeglice Bube Morine zbog zastarelosti, a suđenje grupi od preostalih devet bivših funkcionera Socijalističke partije Srbije (SPS) i JUL-a, optuženoj za zloupotrebe u deljenju stanova, odloženo je za 9. februar...Suđenje...

Nastavak na Politika...

Suđenje Miri Marković odloženo zbog Kertesa

Izvor: Blic, 27.Dec.2010

BEOGRAD - Sudjenje u odsustvu bivšoj predsednici Jugoslovenske levice (JUL) Miri Marković, kao i bivšim funkcionerima te stranke i SPS, zbog nelegalnog prisvajanja stanova Vlade Srbije, ponovo je danas odloženo, a nastavak je zakazan za 9. ferbruar, pošto u sud nije priveden jedan od optuženih,...

Nastavak na Blic...

Suđenje Miri Marković odloženo zbog Kertesa

Izvor: SrbijaNet.rs, 27.Dec.2010

Sudjenje u odsustvu bivšoj predsednici Jugoslovenske levice (JUL) Miri Marković, kao i bivšim funkcionerima te stranke i SPS, zbog nelegalnog prisvajanja stanova Vlade Srbije, ponovo je danas odloženo, a nastavak je zakazan za 9. ferbruar, pošto u sud nije priveden jedan od optuženih,

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.