Odloženo pripremno ročište za suđenje hrvatskim pilotima zbog zločina počinjenih u Oluji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2022, 07:02

Odloženo pripremno ročište za suđenje hrvatskim pilotima zbog zločina počinjenih u "Oluji"

U Specijalnom sudu u Beogradu za 16. novembar odloženo je pripremno ročište pred početak suđenja četvorici oficira Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u vojno policiskoj akciji "Oluja".

Optuženima se sudi u odsustvu, jer nisu dostupni pravosudnim organima Srbije.

Na pripremnom ročištu, koje je zatvoreno za javnost, treba da se pročita optužnica i da se predstave dokazi tužilaštva i odbrane.

Nakon pripremnom ročišta sud će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zakazati glavni pretres.

Potvrđenom optužnicom obuhvaćema su četvorica pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimir Mikac (67) iz Ptuja, Zdenko Radulj (69) iz Osijeka, Željko Jelenić (69) iz Pule i Danijel Borović (64) iz Varaždina.

Na teret im se stavlja da su izvršili krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Ročište je odloženo, jer sudu nije dostavljen dokaz kada je Ministarstvo pravde Hrvatske primilo zamolnicu za uručenje poziva za pripremno ročište, rekao je za Tanjug punomoćnik oštećenih Dušan Bratić.

On je pozdravio odluku Srbije da podigne optužnicu protiv pilota Hrvatskog vojnog vazduhoplovstva i otpočne sudski postupak.

"Danas je veliki dan za ideju pravde ne samo za naše društvo, već za čovečanstvo u celini i danas je veliki dan za žrtve jer je počeo postupak za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava protiv visokih dužnosnika zemlje koja je ratna pobednica", kazao je Bratić.

On je naveo da je naša zemlja danas pokazala da ima svoje tužilaštvo i svoj sud, a ne tuđi i dodao da u državnim organima postoje sudije i tužioci koji imaju moralne zakone u sebi, jer su se mesecima uspešno oduprli pritiscima.

Na pitanje da li je podneo nove krivične prijave za taj slučaj, Bratić kaže da to nije učinio i da ostavlja priliku zvaničnicima u Hrvatskoj da to učine i da procesuiraju one koje su doneli odluku da se izvrši zločin koji je predmet suđenja.

Aleksandar Olenik branilac optuženog pilota Vladimira Mikca kazao je novinarima da ne zna tačne razloge zbog kojih nije održano ročište i da je rečeno da ne postoje uslovi da se održi.

"Sudija je konstatovao da nisu stečeni uslovi, ali ne znam na šta se to odnosi, jer je više pitanja sporno", kazao je Olenik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ubijeno 13 osoba, ranjeno 24: Danas pripremno ročište pred početak suđenja četvorici hrvatskih oficira za "Oluju"

Izvor: 24sedam.rs, 14.Okt.2022

U ovim napadima, za sada je identifikovano: 13 ubijenih osoba od kojih je četvoro dece, kao i 24 ranjene osobe

Nastavak na 24sedam.rs...

Viši sud u Beogradu: Danas bi trebalo da bude održano pripremno ročište za četvoricu hrvatskih pilota

Izvor: Danas, 14.Okt.2022

U Višem sudu u Beogradu danas bi trebalo da bude održano pripremno ročište u postupku protiv četvorice penzionisanih hrvatskih pilota za ratni zločin na Petrovačkoj cesti u avgustu 1995. godine, ali još nije odlučeno hoće li im se uopšte suditi u odsustvu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.