Odložena odluka u slučaju Ganić

Izvor: S media, 13.Apr.2010, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložena odluka u slučaju Ganić

Odluka o eventualnom izručenju Ejupa Ganića, člana ratnog Predsedništva BiH, odložena je za nedelju dana, jer je njegova odbrana tražila dodatno vreme, potvrdjeno je Radiju S u Višem sudu u Londonu.

Na sudu u Londonu održano je novo ročište Ganiću po zahtevu Srbije za njegovu ekstradiciju, a odlučeno je da se novi pretres održi 20. aprila, saopšteno je iz suda u Londonu.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić ranije je za Radio S potvrdio da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << će ceo proces potrajati.

"Nakon davanja prilike Ganicevoj odbrani da istakne prigovore na naš zahtev ekstradicionom tužiocu će biti odredjeno vreme za odgovor na te prigovore. Tek nakon okončanja postupka pred sudijom, biće doneta odluka o prosledjivanju predmeta ministru unutrašnjih poslova, koji donosi konačnu odluku o ekstradiciji", kaže Vekarić.

Povodom izjave predsednika Tadića da ne bi imao ništa protiv da Ganić bude izručen i Bosni i Hercegovini, Vekarić kaže da su svi dokazi već dostavljeni Tužilaštvu BiH.

“Gospodin Tadić je političar i on je dao izjavu koja relaksira odnose Srbije i BiH. Mi se bavimo procesnim stvarima. Želimo da kroz ovaj postupak opravdamo naše argumente u procesu izručenja Ganića Srbiji. Poštovaćemo svaku odluku suda u Londonu”, istakao je Vekarić za Radio S.

Dušan Mladjenović

Vukčević: Ročište odloženo na zahtev BiH

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je danas da je ročište o izručenju člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića osumnjičenog za napad

na pripadnike JNA u Sarajevu 1992. godine odloženo na zahtev Ganićeve odbrane.

U Londonu je danas održano prvo ročište po zahtevu Srbije za izručenje Ejupa Ganića, a tužilac Vukčević rekao je u telefonskoj izjavi agenciji Beta da je zadovoljan prvim nastupom londonskog tužioca koji zastupa zahtev Srbije za ekstradiciju Ganića.

"Ovde se ne radi o nekoj konkurentnosti zahteva za ekstradiciju. Postoji samo naš zahtev za ekstradiciju a ne postoji zahtev Bosne i Hercegovine. Bosanska strana traži odbacivanje zahteva Srbije za ekstradiciju Ganića, što ja tumačim tako da oni i neće da mu sude", rekao je Vukčević.

On je ukazao da bi zahtev BiH za ekstradiciju kao i zahtev Srbije, morao da sadrži elemente iz koji proizilazi da bi mu i oni sudili, ali da, kako je istakao, toga nema.

Vukčević je naveo da je na današnjem ročištu londonski tužilac koji zastupa zahtev Srbije izneo argumente "na pragmatičan način" i da je bosanska strana, kada je dobila reč, bila, po njegovoj oceni, zatečena.

"U nedostaku argmenata počeli su diskvalifikacijama, pozivajući se na to da nismo izručili Ratka Mladića, da na taj način drugim sredstvima ponovo sudimo žrtvama BiH, pomažemo Karadžiću u njegovoj odbrani. Smetalo im je čak i moje prisustvo u

sudnici govoreći da je to politički pritisak na engleski sud", kazao je Vukčević.

On je dodao da nakon ročišta koje je zakazano za 20. april, idu značajnija ročišta na kojima će se odlučivati o otvaranju ekstradiocionog postupka.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu poternice koju je za njim i još 18 osoba iz BiH, Srbija raspisala zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu, 3. maja 1992. godine.

Srpski pravosudni organi pokrenuli su istragu protiv Ganića decembra 2008. godine zbog sumnje da je neposredno, zajedno s drugim licima, suprotno sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdao naredjenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.