Izvor: B92, 23.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložena istraga o eksplozijama

Paraćin, Ćuprija -- Istraga o eksploziji u vojnom skladištu kod Paraćina odložena je za 31. oktobar zbog velike količine neeksplodirane municije.

Kako je rekao istražni sudija Okružnog suda u Nišu Radomir Mladenović, prvobitno je bilo planirano da će istraga trajati oko nedelju dana, ali je odložena zbog nemogućnosti prilaza mestu eksplozije. On je dodao da je naložio pirotehničarima da dodatno očiste taj teren. Istragu najavljuje i Ministarstvo odbrane.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ranije tokom dana, Mladenović je kazao da bi istraga o uzroku eksplozije mogla da potraje nedelju dana. On je rekao da je u jednom od magacina oko 1.000 tona municije na koju je pao krov.

Pored te istrage, i Ministarstvo odbrane pokrenuće sopstvenu istragu da bi se videlo da li je bilo propusta Vojske, najavljuje pomoćnik ministra odbrane Zoran Jeftić.

"Redovna je procedura da se i za manje greške, ako se ovo može nazvati greškom, pokreće postupak, i sigurno će se pokrenuti unutrašnja istraga u okviru sistema", kaže on.

"Ne bih želeo da komentarišem nešto detaljnije tu stvar, ali sigurno će se pokrenuti sve što je u nadležnosti Vojske, jer je to i odgovornost Vojske da se sagleda da li tu ima određenih propusta od strane stražarske službe čuvanja eksploziva i tako dalje", rekao je Jeftić.

Ministar odbrane Zoran Stanković najavio je da će odgovornost za eksploziju municije u skladištu u Paraćinu biti utvrđena pošto se završi istraga.

Stanković je posle obilaska garnizona u Ćupriji rekao da će utvrđivanje odgovornosti podrazumevati i ostavke.

Stanković je rekao da su registrovani svi neeksplodirani projektili u naseljenim mestima. Ministar je dodao da će se neeksplodirani projektili u zemlji tražiti detektorima za metal koji mogu da ih otkriju na dubini do jednog metra.

U toku obnova kuća

U seriji eksplozija koja je prošlog četvrtka rano ujutro probudila stanovnike Paraćina i susedne Ćuprije nije bilo poginulih, povređeno je više od 20 ljudi i načinjena je velika šteta. Novac Vlade Srbije, koja treba da plati obnovu kuća, stanova i uništenih objekata, još nije stigao na opštinske račune.

U Paraćinu i Ćupriji rade škole i vrtići, nakon što su tokom vikenda na tim objektima postavljena stakla. Od eksplozija oštećeno je u Ćupriji osam, a u Paraćinu sedam osnovnih i srednjih škola, a građani su čak najavili i tužbu protiv države.

Predsednik opštine Paraćin Saša Punović rekao je u Kažiprstu Radija B92 da vojska na terenu radi na uklanjanju eksplozivnih sredstava razbacanih oko skladišta, kao i da su u toku radovi na obnovi zgrada i kuća, koje je organizavala opština.

On kaže da na opštinski račun još uvek nije stigla uplata Vlade Srbije: "Vlada Srbije je donela odluku da se 50 miliona dinara usmeri na Paraćin i Ćupriju. Mi još uvek nemamo informaciju da li će ta sredstva biti prebačena na račune opština ili će plaćanja biti vršena sa računa Vladine Komisije za elementarne nepogode", kaže on.

"To danas treba da bude konačno objašnjeno, a u svakom slučaju, na našim računima ovog trentuka nema priliva sredstava po ovom osnovu od strane Vlade Srbije. To ne znači da Vlada nije uputila pomoć, već da će se plaćanje možda vršiti na drugačiji način", rekao je Paunović.

Vladina šteta

Pošto Vlada i Ministarstvo za kapitalne investicije na terenu nemaju svoje ljude, opština je organizovala obnovu kako bi se što pre pomoglo građanima.

Saša Paunović razume žalbe građana da radovi idu sporo, ali kaže da opština nema više ekipa koje na terenu mogu da rade.

"Kompletno na terenu u Paraćinu, sve što se od radova vrši, radi se u režiji opštinskog Štaba za uklanjanje posledica, a opština te poslove radi isključivo zbog toga da bi se što pre pomoglo građanima, pošto je jasno da je odgovornost za uklanjanje posledica ove nesreće na Vladi, Vladini su bili magacini na brdu, pa je Vladina i šteta", kaže on.

"Međutim, pošto Vlada na terenu nema svoje ljude i službenike koji bi mogli da se angažuju, mi smo angažovali naše radnike", kaže on.

"Ovog trenutka imamo osam staklorezačkih i šest stolarskih ekipa i naravno da radovi idu sporo, pošto samo u Paraćinu ima 3.000 kuća koje su oštećene, a to znači najmanje 3.000 prozora, odnosno ukupno oko 15.000 prozora koji su uništeni, zatim stolarija, okviri vrata i prozora i slični radovi", rekao je Paunović.

Osim 3.000 kuća, u Paraćinu je oštećeno i više privrednih i javnih objekata, kao i više stotina hektara šuma. Šteta se i dalje procenjuje, a za sada iznosi oko 30 miliona dinara.

Popis štete

Šefica Štaba za pomoć stradalima u opštini Paraćin Danijela Radonjić kaže za B92 da taj štab od četvrtka popisuje štetu nastalu na objektima u Paraćinu.

"Prošli smo kroz sve delove grada. Ostali su neevidentirani samo oni objekti u kojima nije bilo vlasnika u trenutku prolaska ekipe, a te objekte treba da popišemo danas. Potom sledi procena štete, pa rad na tim objektima", kaže ona.

"Radovi si počeli na najugroženijim objektima. Precizne podatke o šteti nemamo, ali smo angažovali veštaka građevinske struke, koji radi na poslovima procene", kaže Danijela Radonjić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.