Odložen početak ponovljenog suđenja Prvoslavu Daviniću

Izvor: Studio B, 30.Maj.2011, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložen početak ponovljenog suđenja Prvoslavu Daviniću

Početak ponovljenog suđenja bivšem ministru odbrane SCG Prvoslavu Daviniću, optuženom za zloupotrebe u nabavci vojne opreme u aferi "Pancir", odloženo je danas pred Višim sudom u Beogradu za 21. novembar zbog izostanka tužioca.

Sudija Milan Londrović rekao je da je zamenik višeg javnog tužioca uredno pozvan na suđenje, a na pitanje advokata odbrane zbog čega tužilac nije došao, sudija je odgovorio: "Otkud znam, kolega, nisu rekli".

Londrović je prvo odložio >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << suđenje za 10. oktobar, ali je Davinić rekao da će biti u inostranstvu od 20. septembra do 20. novembra, pa je sudija odredio novi datum za 21. novembar, pošto je utvrdio da optuženi i njihovi advokati tog dana ne slave slavu Aranđelovdan.

Pored Davinića, optuženi su i bivši pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Milun Kokanović i bivši načelnik Odeljenja za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske SCG, pukovnik Jovica Vučković.

Suđenje bi trebalo da počne od početka zbog promene sudije.

Davinić je optužen da je zloupotrebom službenog položaja pribavio korist biznismenu Miletu Dragiću "u vidu dobijanja posla snabdevanja" vojske opremom, 60.000 šlemova i zaštitnih prsluka, u ukupnoj vrednosti od 176 miliona evra, na osnovu dva ugovora o kupovini zaštitne balističke opreme.

Ugovori su potpisani 25. avgusta 2005. godine, ali ih je Savet ministara SCG poništio ubrzo po izbijanju afere.

Postupak protiv Mileta Dragića ranije je razdvojen, a on je 18. juna 2010. godine oslobođen optužbi pred Osnovnim sudom u Zrenjaninu.

Dragić je bio optužen da je prilikom zaključenja ugovora između njegovog preduzeća "Mile Dragić", kao isporučioca, i ministarstva odbrane SCG, kao naručioca, a koje je zastupao načelnik uprave za snabdevanje, pukovnik Mile Bogdanović, naveo veću cenu maskirnih sredstava za 6,7 miliona evra.

Sudsko veće navelo je da Dragić nije pribavio protivpravnu imovinsku korist u tom iznosu, jer navedeni ugovori nisu realizovani.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.