Izvor: Politika, 28.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovornom za smrt Zablaćanskog godinu dana zatvora

Čajetina – Petar Šišović (67) sa Zlatibora, oglašen krivim za udes u kome je nastradao glumac Milenko Zablaćanski, osuđen je juče u Opštinskom sudu u Čajetini na godinu dana zatvora. Tu kaznu, minimalnu za krivično delo za koje je oglašen krivim, Šišoviću je izreklo sudsko veće na čijem čelu je bio sudija Zoran Guskić.

To je, u najkraćem, epilog sedmomesečnog suđenja Petru Šišoviću, stomatologu, bivšem predsedniku opštine Čajetina, optuženom da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je 5. januara prošle godine na magistrali ispod Zlatibora izazvao udes koji je odveo u smrt ni krivog ni dužnog Milenka Zablaćanskog. Šišović je tada, vozeći ka Zlatiboru, na putu gde su tri kolovozne trake, po klizavici i slaboj vidljivosti, jurio „mercedesom” 103 kilometra na sat, 20 više od propisane brzine. Nesrećni glumac je vozio 30 kilometara na sat i silazio je svojim „opelom” sa Zlatibora. U jednom trenutku „mercedes” je preko duple pune linije, iz srednje prešao na krajnju levu traku puta,namenjenu za vozila iz suprotnog smera, pa direktno udario u „opel” Zablaćanskog. Šišoviću se prilikom sudara otvorio vazdušni jastuk u „mercedesu” i on je, takoreći, prošao bez ozleda. Milenko taj jastuk nije imao, ozbiljno je povređen, pa je od teških, tada zadobijenih povreda glave, uprkos naporima lekara, preminuo 17 dana kasnije na VMA u Beogradu.

– Odmerena je minimalna kazna, a kao olakšavajuće okolnosti uzete su ranija neosuđivanost optuženog, kao i da je reč o osobi u poznijem životnom dobu – obrazložio je sudija Guskić. Supruga Milenka Zablaćanskog Snežana Vesković nam je posle izricanja presude rekla:

– U šoku sam. Zar samo godinu dana za izgubljen Milenkov život? Bolje što nisam bila na objavljivanju presude, ko zna kako bih podnela.

S druge strane, žalbu višem sudu najavio je i Šišovićev branilac Milivoje Jovičić, rekavši da su oni očekivali oslobađajuću presudu, kao jedino zakonitu.

B. Pejović

[objavljeno: 29/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.