Odgovorni za smrt dečaka u pritvoru

Izvor: Blic, 16.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovorni za smrt dečaka u pritvoru

ČAČAK - Marko Savković (26), koji je otvorio sigurnosni ventil za istakanje vode na bazenu u Ovčar Banji zbog čega je u četvrtak tragično izgubio život sedmogodišnji Petar Radivojević, bio je zaposlen kao spasilac, iako nije bio kvalifikovan za taj poslao, rekao je za „Blic" Stevo Glavonjić, istražni sudija Opštinskog suda u Guči.

Zakupcima bazena Ljubomiru Popoviću (49), Vidosavu Kneževiću (56), Zoranu Savkoviću (52), kao i njegovom sinu Marku (26), određen je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pritvor do 30 dana. Oni su na saslušanju izjavili da na odvodnoj cevi prečnika 20 santimetara nije bilo rešetke jer ih, navodno, nijedna inspekcija nije upozorila da imaju obavezu da preduzmu tu meru zaštite.

- Na bazenu u Ovčar Banji nije bilo spasilačke ekipe, a ove poslove obavljali su radnici „Federala". U trenutku odvijanja ventila za istakanje vode, u bazenu je bilo još kupača, među kojima i sedam, osam dečaka - rekao nam je sudija Glavonjić.

Dragan Savković, direktor Sportskog centra „Mladost", koji gazduje čačanskim bazenima, naglašava da se istakanje vode nikada ne vrši pre nego što svi kupači napuste bazen, kao i prostor oko njega.

Sudija Glavonjić je juče rekao da je obdukcija tela nastradalog dečaka, koju su obavili veštaci sudske medicine Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP-a Srbije, pokazala da je dečak bio živ kada se usled jakog pritiska vode zaglavio u odvodnoj cevi i da je smrt nastupila utapanjem.

Nesreća se dogodila u četvrtak pred zatvaranje bazena, oko 18.15, kada je osumnjičeni Marko Savković odvio ventil za ispuštanje vode dok se u bazenu nalazilo još kupača. Veliki vrtlog i pritisak u odvodnoj cevi bez zaštitne rešetke na dnu najvišeg dela bazena su nesrećnog dečaka prosto usisali. Njegovo telo se zaglavilo u cevi, a veliki pritisak brojnim spasiocima onemogućio je da dečaka spasu. I pored brojnih pokušaja prisutnih, a kasnije i ekipa vatrogasne jedinice, „Vodovoda" i Hitne pomoći, dečak se u suženju cevi udavio, a njegovo telo izvađeno je tek sutradan, oko devet časova, posle razbijanja zida bazena u kojem se nalazi odvodna cev.

Sedmogodišnji Petar Radivojević sahranjen je u subotu, na groblju u selu Rošci.

Zakupci izgubili sudski spor

Bazen u Ovčar Banji je sadašnjim zakupcima izdala Mesna zajednica Ovčar Banja. Goran Nikolić, predsednik MZ Ovčar Banja, kaže da se zbog nepoštovanja ugovora već šest godina vodi sudski spor sa zakupcima.

- Pre dve nedelje, obavestili su nas da je postupak okončan u našu korist, ali još nismo dobili rešenje za raskid ugovora koji je, inače, sklopljen bez saglasnosti Direkcije za imovinu - rekao nam je Nikolić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.