Odbrana traži oslobadjajuću presudu za Kertesa

Izvor: Studio B, 07.Dec.2010, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana traži oslobadjajuću presudu za Kertesa

"Nema dokaza za optužbe, već naprotiv, postoje dokazi koji potvrđuju Kertesovu odbranu. I zato predlažem sudskom veću da izrekne oslobađajuću presudu",

Odbrana bivšeg direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa zatražila je danas oslobađajuću presudu jer, kako je naveo njegov branilac, tokom postupka nije dokazana Kertesova krivica za zloupotrebu službenog položaja i ilegalno iznošenje deviza na Kipar.

"Nema dokaza za optužbe, već naprotiv, postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << dokazi koji potvrđuju Kertesovu odbranu. I zato predlažem sudskom veću da izrekne oslobađajuću presudu", rekao je Predrag Milovančević u završnoj reči.

Prema njegovim rečima, optužnica je neosnovana jer je protivna dokazima koji su postojali u momentu optuženja i protivna Ustavu jer se bavi krivično-pravnom ocenom rada najviših političkih i državnih organa države koja više ne postoji.

Milovančević je kazao da je optužnica podignuta retroaktivno primenom Zakona o organizovanom kriminalu koji nije postojao u vreme dok je Kertes bio direktor SUC-a, što, kako je istakao, Ustav izričito zabranjuje.

"Ustav kaže da se ustavno jemstvo, a to je zabrana retroaktivne primene zakona može suspendovati samo ako je ugrožena bezbednost države, odlukom Narodne skupštine u ograničenom preiodu. Onog momenta kad to ustavno jemstvo suspenduje drugi organ onda je to uvođenje vanrednog stanja i diktatura", naveo je advokat.

Milovančević je rekao i da je tokom dokaznog postupka utvrđeno da je Kertes boravio na Kipru, ali isključivo službeno, kao i da je ilegalno iznošenje novca na Kipar "strašna rabota" koja, kako je ocenio, nije bila moguća.

"Svi dokazi nepobitno pokazuju da uneti ilegalno novac na Kipar nije bilo moguće", istakao je Kertesov branilac.

Milovančević je dodao da su sve sume koje su odnete na Kipar, potkrepljene bankarskom i carinskom dokumentacijom.

"Ovom čoveku (Kertesu) bi neka druga država odala poštovanje zbog profesionalnog obavljanja funkcije direktora SUC-a u teškim vremenima međunarodne izolacije zbog sankcija", kazao je Milovančević.

Završnu reč sutra će izneti okrivljeni Kertes.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je u završnoj reči krajem oktobra da sud Kertesa oglasi krivim i osudi po zakonu, tvrdeći da je u toku suđenja dokazana njegova krivica za iznošenje deviza na Kipar.

Kertes je optužen da je, kao član kriminalne grupe koju je organizovao Slobodan Milošević, tokom 1990-ih godina oštetio državni budžet za 60 miliona evra iznošenjem velike količine deviza na Kipar, finansiranjem Socijalističke partije Srbije, Državne bezbednosti i 1.182 preduzeća.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.