Odbrana traži izuzeće tužioca

Izvor: Glas javnosti, Beta, 02.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana traži izuzeće tužioca

SMEDEREVO - Početak suđenja grupi od 88 optuženih u aferi „Indeks“ prekinut je juče pred Okružnim sudom u Smederevu zbog zahteva optuženih i njihovih branilaca za izuzeće vršioca dužnosti okružnog javnog tužioca Zorana Antića, prenele su agencije.

Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno 8. decembra, a o izuzeću Antića izjasniće se republički tužilac.

Optuženi i njihovi branioci tražili su izuzeće Antića zbog kritike optuženih profesora i njihovog učešća >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na skupu Kopaonička škola prava, čime je, kako su naveli, narušio pretpostavku nevinosti.

Republički tužilac ranije je odlučio da Antić zbog te izjave bude izuzet u slučaju optuženog profesora Olivera Antića, a taj deo optužnice zastupaće drugi tužilac.

Suđenje je održano u sali Gradske skupštine Smedereva jer Okružni sud u Smederevu nema odgovarajuću salu za toliki broj optuženih, branilaca i publiku.

Optužena su 23 profesora, 33 studenta i više od 30 posrednika koji se terete za korupciju, zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje dokumenata. Za odbranu je angažovano više od 100 advokatskih kancelarija.

Prva optužnica u aferi „Indeks“ podignuta je u avgustu prošle godine protiv 41 osobe zbog primanja mita, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja isprava.

Optuženo je više profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Beogradu, Nišu i Novom Sadu, koji se terete da su pozitivne ocene upisivali u indekse za sumu od 500 do 750 evra, dok su diplome koštale od 12.000 do 16.000 evra.

U aprilu 2008. godine optuženo je još 48 osoba, od kojih 33 studenta kragujevačkog Pravnog fakulteta i 14 osoba koje su im pomagale u, kako se navodi, polaganju ispita uz davanje mita ili podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja.

Profesori se terete za ukupno 159 krivičnih dela. Od toga je 114 krivičnih dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja.

Prva tri sata glavnog pretresa sudija Slađana Bojković proveravala je podatke optuženih i utvrdila koji branioci imaju punomoćja pošto su nekima branjenici otkazali punomoć.

Bojkovićeva je saopštila da na sledeće pretrese neće pozivati sve optužene da bi se suđenje lakše odvijalo.

Pretpostavka nevinosti, kazu? Ovde ni percepcija nevinosti ne bi trebala da se primenjuje nego sudjenje po kratkom postupku. Kako ih nije sramota kad su oni korupciju uveli na velika vrata i legalizovali je!? Da je Srbija pravna drzava oni bi bili iza brave a ne za katedrama. Upropastili su generacije zbog njihove alavosti.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.