Izvor: Blic, 10.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana protiv video linka

Odbrana protiv video linka

Predlog sudije Marka Kljajevića da se stručnjaci iz Instituta za kriminologiju iz Vizbadena saslušaju putem video linka u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića izazvao je nedoumice i različita tumačenja. Najviše sporenja ima oko pitanja da li naš zakon dozvoljava da se na taj način saslušavaju veštaci.

Milan Škulić, profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu, kaže za 'Blic' da takva mogućnost nije predviđena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << srpskim zakonom.

- Zakon o organizovanom kriminalu ne predviđa da veštaci svedoče putem videokonferencijske veze - tvrdi Škulić.

Sudija Maja Kovačević, portparol Specijalnog suda, smatra da širim tumačenjem zakona stručnjaci iz Vizbadena mogu ipak da budu saslušani putem video linka.

Istovetan stav ima i Tomo Zorić, portparol Specijalnog tužilaštva, koji dodaje da u zakon treba da se uvede jasna odredba koja dozvoljava mogućnost saslušavanja putem video linka.

Međutim, advokat Slobodan Milivojević, branilac Milorada Ulemeka Legija, smatra da ovakvo saslušanje veštaka ne omogućava odbrani kvalitetnu komunikaciju sa nemačkim stručnjacima.

- Poznato je da kompjuterskom obradom mogu da se prave razne varalice, pa je tako moguće i menjanje dokaza. Zbog toga je neposredno saslušanje veštaka pred Specijalnim sudom jedino valjano rešenje - kaže Milivojević.

Ljubiša Radojčić, advokat Dejana Milenkovića Bagzija, smatra da svedočenje nemačkih stručnjaka ne može da bude materijalan i validan dokaz jer, kako kaže, oni ne mogu da polože zakletvu pošto nisu naši državljani.

N. J.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.