Sudija odbio zahtev Veseljija za odbranu sa slobode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2021, 13:52

Sudija odbio zahtev Veseljija za odbranu sa slobode

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu odbio je zahtev odbrane nekadašnjeg šefa obaveštajne službe tzv. OVK Kadrija Veseljija za privremeno puštanje na slobodu.

Veseljijevi branioci su 17. decembra tražili da mu se ukine pritvor u kojem je od hapšenja 5. novembra 2020. godine sa ili bez mera koje odredi sudija, a Specijalno tužilaštvo u Hagu se tome izričito protivilo.

Nakon razmatranja svih podnesaka obe strane, sudija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je zaključio da i dalje postoje razlozi da Veselji bude u pritvoru u Hagu zbog opasnosti od bekstva, kao i zbog opasnosti od ometanja rada tog suda.

Takođe, u odluci koja je danas objavljena, sudija je naveo da postoje rizici da će Veselji uticati na žrtve i svedoke u ovom procesu, i da će počiniti nova krivična dela.

Veselji se zajedno da nekadašnjim šefovima OVK Hašimom Tačijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem tereti za niz ratnih zločina na KIM 1998. i 1999. godine.

Protiv njih je u toku preliminarni postupak (pred suđenje) i svi se nalaze u haškom pritvoru od novembra 2020.

I ostali optuženi su podneli zahteve za odbranu sa slobode, ali o njima još nije odlučeno.

Optužnica ih tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnici Specijalizovanog tužioca Džeka Smita i terete se za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, političkih protivnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

ODBIJEN ZAHTEV ZA PUŠTANJE VESELJIJA NA SLOBODU: "Optužen za zločine za koje se dobija kazna doživotnog zatvora"

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2021

Tužilaštvo je navelo da odbija Veseljijev zahtev za puštanje na slobodu jer je optužen za zločine za koje je zaprećena kazna doživotnog zatvora.. Sudija Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane nekadašnjeg lidera OVK Kadrija Veseljija za njegovo privremeno puštanje na slobodu, javlja Kosovo onlajn...Istovremeno,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.