Izvor: Politika, 15.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbacuju optužbe za smrt devojke

Snežana Vukajlović, ginekolog u beogradskoj Ginekološko-akušerskoj klinici (GAK), odbacila je juče pred sudskim većem Drugog opštinskog suda, optužbe da je sa još šest kolega odgovorna za smrt Ljiljane Arambašić (18). Izjašnjavajući se o optužnici koja je tereti da je primila pacijentkinju i odredila joj terapiju, a da nije uradila unutrašnji ginekološki pregled, Vukajlovićeva je rekla da je „postupila po svim medicinskim i etičkim pravilima”.

Optužena je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pred sudskim većem detaljno opisala tok pregleda Arambašićeve iobjasnila da je pacijentkinji dala propisanu terapiju. Vukajlovićeva je naglasila i da je „devojka ostala u bolnici na nagovor majke”.

– Bila sam zaprepašćena vešću da je pacijentkinja nekoliko dana po prijemu na Kliniku preminula – rekla je Vukajlovićeva.

Odgovornost za Ljiljaninu smrt odbacio je i Srboljub Milićević, takođe ginekolog sa GAK-a. On je objasnio da je 17. februara 2002. godine, kao dežurni lekar, pored Arambašićeve pregledao „još 36 pacijentkinja”.

Sedmoro ginekologa sa GAK-a terete se da su nesavesnim lečenjem izazvali smrt Ljiljane Arambašić, koja je 21. februara 2002. godine umrla od zapaljenja slepog creva. Optuženi se terete da su nesavesno postupali, odnosno da nisu uspeli da postave dijagnozu, niti da pruže odgovarajući medicinski tretman, što je dovelodo smrti Arambašićeve.

Devojka je zbog jakih bolova u stomaku u Urgentni centar primljena 15. februara 2002. godine, odakle je upućena na Institut za ginekologiju i akušerstvo. Procenivši da je nervni bolesnik, jer je vrištala od bolova i bila agresivna, ginekolozi su Arambašićevu uputili na Institut za neuropsihijatrijske bolesti „Laza Lazarević”, gde je odmah ocenjeno da ona nije slučaj za njih i da ima organsko oboljenje, te da treba da se opet javi u Urgentni centar.

Arambašićeva nije primljena u Urgentni centar zbog previsoke temperature, već je poslata na Institut za infektivne i tropske bolesti. Tamo je primljena u komi i iste noći je preminula.

Pored Vukajlovićeve i Milićevića, optuženi su i Aleksandar Jovanović, Gordana Miletić, Aleksandra Dimitrijević, Vera Milenković i lekar ginekolog Miloš Radović.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.