Izvor: Blic, 27.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbacio optužnicu

Odbacio optužnicu

HAG (Tanjug) - Bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić izjasnio se juče, na prvom pojavljivanju pred Haškim tribunalom, da nije kriv ni po jednoj od pet tačaka optužnice, koja ga tereti za zločine protiv čovečnosti na Kosovu od 1998. do 20. juna 1999. godine.

- Nisam kriv, gospodine sudija - rekao je Ojdanić posle čitanja svake od pet tačaka optužnice u kojoj ga zajedno sa Slobodanom Miloševićem, Milanom Milutinovićem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Nikolom Šainovićem, Tužilaštvo optužuje za zločine protiv čovečnosti u južnoj srpskoj pokrajini.

Odbranu Ojdanića predstavljali su jugoslovenski advokati Tomislav Višnjić i Vojislav Seležan i Amerikanac Piter Robinson, dok je u ime Tužilaštva istupala glavni tužilac Tribunala Karla del Ponte.

Ojdanić, koji je naglašeno uzdignute glave, u crnom odelu stajao između dva haška čuvara dok mu je sudija postavljao pitanja da se izjasni o svojoj krivici, odrekao se prava da mu se pročita čitava optužnica jer, kako je rekao, 'dobro je razumeo, pa nema potrebe da se čita u celini'.Bivšeg načelnika Generalštaba Hag tereti za zločine protiv čovečnosti - deportaciju, ubistva kosovskih Albanaca i progone na političkim, rasnim i verskim osnovama, kao i za kršenje zakona i običaja ratovanja i 'druga nehumana dela'.

Advokati Dragoljuba Ojdanića izjavili su da je njegov dobrovoljni dolazak pred Haški tribunal hrabar čin i prvi korak na njegovom putu ka pravdi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.