Odao ih „pogrešan odgovor”

Izvor: Politika, 10.Feb.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odao ih „pogrešan odgovor”

Plan dvojice begunaca osujetio pripadnik Žandarmerije, koji je u tom trenutku izašao u dvorište da zapali cigaretu

Sretko Kalinić i Željko Milovanović, koji su pre nekoliko dana pokušali da pobegnu iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Beogradu, bili su na samo nekoliko metara od kapije sa portirom, kada su osujećeni u nameri. Prema saznanjima „Politike” dvojicu osuđenika na višedecenijske zatvorske kazne osujetio je pripadnik Žandarmerije, koji je u tom trenutku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izašao u dvorište da zapali cigaretu.

Videvši zatvorske čuvare, budući da su Kalinić i Milovanović na sebi imali njihove uniforme, žandarm ih je pitao gde su krenuli, na šta su oni odgovorili da idu kući.

– To je bio „pogrešan” odgovor. Da su rekli nešto drugo, verovatno bi se domogli kapije. Srećom da nisu, jer ipak reč je o osuđenicima koji su spremni na sve po cenu slobode. Pored toga, verovatno je da su osim iznutra i spolja imali logistiku – kaže naš sagovornik iz MUP-a Srbije, upućen u detalje pokušaja bekstva.

Kada je reč o pripremi bekstva „iznutra”, naš sagovornik navodi da su, između ostalog, sumnjive dve stvari – stražar, koji je motrio na ćelije osuđenika i prozor kroz koji su njih dvojica iskočili u dvorište.

Na snimku koji je predočen javnosti jasno se vidi da su prva vrata od ćelije bila otvorena. Osuđenici su prerezali rešetke drugih vrata, unutrašnjih, i tako se provukli. Ono što je sve zbunilo je to što su prva vrata bila otvorena.

– Ona su kod ovih osuđenika bila otvorena, da bi stražar, koji je sedeo u prostoru između Kalinićeve i Milovanovićeve ćelije mogao 24 sata da motri na njih, budući da je reč o osuđenima za ubistvo srpskog premijera i novinara Ive Pukanića. Srednja vrata su bila zatvorena, jer su se tu nalazili optuženi za krivično delo trgovine ljudima. Stražar koji je motrio na ćelije ove dvojice morao je da čuje a i da vidi testerisanje rešetki – kaže naš sagovornik.

Podsetimo, kada su testericama isekli rešetke na vratima svojih ćelija, savladali su stražara, koji nije bio na svom mestu i kroz prozor iskočili u dvorište.

– Prozori su takvi da je neko morao prethodno da ih otvori, a istraga će pokazati ko je to bio – rekao je on.

D. Vukosavljević

-----------------------------------------------------------

Dačić uručio plakete žandarmima

Ministar unutrašnjih poslova izjavio je juče da je pokušaj bekstva dvojice osuđenika prilika da se ispita funkcionisanje „celog sistema” i istakao da bi oni najverovatnije pobegli da ih nisu sprečili žandarmi.

– Kaliniću i Milovanoviću ostala je samo kapija sa portirom i verovatno bi je savladali da ih u tome nisu sprečili žandarmi – rekao je Ivica Dačić.

On je nagradio žandarme Zorana Gajića, Nemanju Hadžića, Branislava Stojanovića i Sašu Cerovića.

Ministar unutrašnjih poslova naveo je da su oni savladali i vezali Kalinića i Milovanovića u dvorištu Specijalnog suda. Dačić je najavio da će predložiti da četvorica žandarma povodom državnog praznika dobiju Medalju za hrabrost.

objavljeno: 11.02.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.