Odalović: Pokušaj revidiranja Dejtonskog sporazuma, brinu izjave Izetbegovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2020, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odalović: Pokušaj revidiranja Dejtonskog sporazuma, brinu izjave Izetbegovića

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović ocenio je danas da su poslednja dešavanja u BiH, uključujući i odluku Ustavnog suda, deo kampanje da se revidira Dejtonski sporazum, što, kako kaže, stvara uznemirenje.

"Ne zna se gde je kraj cele ove priče. Ako je ovakva odluka doneta, da se zemljište prepisuje i upisuje, to je povod za ozbiljno uznemirenje i reakciju ne samo srpskog člana Predsedništva, nego i Skupštine. Sve je ustanovljeno na trojnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << delovanju i te institucije su u ozbiljnom problemu. Moraju se obezbediti kvalitetniji mehanizmi da sve može da funkcioniše", rekao je Odalović za RTS.

On smatra da vrlo brinu i izjave poput one Bakira Izetbegovića da Milorada Dodika smesta treba uhapsiti.

"Zamislite kada bi sve stranke u BiH licitirale ko treba da bude hapšen. To je za unutrašnju upotrebu, sa jedne strane, a sa druge strane je i dodatni pritisak na međunarodne zvaničnike da se revidira Dejtonski sporazum. To revidiranje se usmerava ka smanjenju određenih prava i ovlašćenja koja ima Republika Srpska", napominje Odalović.

Ukazuje da Srbija s pravom reaguje na ono što se dešava jer je garant Dejtonskog sporazuma i, kako kaže, mora da bdi nad njim.

Komentarišući poruke da ponašanje Ustavnog suda vodi ka referendumu, Odalović navodi da je to i put da se kroz referendum dobije podrška za stavove.

"To plaši međunarodne zvaničnike. Mislim da (Valentin) Incko uživa ogromne benefite boravkom u Sarajevu, a ovim sad se ugrožava njegova pozicija. On ima jedan ušuškan, lep posao, dobro plaćen. Ali Republike Srpska ne može da dozvoli da Incka moli, on treba da bdi nad Dejtonskim sporazumom", smatra generalni sekretar MSP-a.

On kaže da su sva dešavanja u BiH deo kampanje da se Dejtonski sporazum revidira, navodeći da upravljanje zemljištem znači da nema razvoja RS.

Odalović kaže i da se grdno varaju svi oni koji misle da Srbi moraju da ćute.

"Oni reaguju transparentnim putem, u parlamentu, saopštavaju svoju poziciju. Ovako se brani Dejton. Ovo se treba zaustaviti u startu", napominje Odalović, dodajući da će Srbija uvek podržati srpski narod koji se bori za svoja prava.

Ustavni sud BiH nedavno je odlučio da se poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj smatra imovinom Bosne i Hercegovine, a ne entiteta, kako je to izglasala Skupština RS, krajem 2019. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.