Od svedoka zavisi da li će se radikalima suditi u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2020, 15:10

Od svedoka zavisi da li će se radikalima suditi u Srbiji

Mehanizam za krivične sudove u Hagu očekuje da se zaštićeni svedoci u postupku protiv dvoje srpskih radikala, Vjerice Radete i Petra Jojića, ponovo izjasne da li žele da svedoče u postupku koji bi se vodio protiv njih u Srbiji, s obzirom da više nisu narodni poslanici u Skupštini Srbije.

Sudija Mehanizma je dao nalog Službi za zaštitu svedoka da u roku od 30 dana dostavi izjašnjenje svedoka, koji su u martu 2019. godine izjavili da se plaše za svoju i bezbednost svojih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << porodica, ukoliko bi svedočili u postupku koji bi se protiv Radete i Jojića vodio u Srbiji, imajući u vidu pored ostalog, da su u to vreme bili, poslanici u Narodnoj Skupštini.

S obzirom da su Radeti i Jojiću poslanički mandati prestali u avgustu ove godine, Mehanizam smatra da bi svedoci trebalo da se ponovo izjasne da li bi svedočili pred srpskim sudom.

Početkom ove godine Mehanizam je doneo drugu odluku, prema kojoj će se Radeti i Jojiću suditi u Hagu zbog zaštite bezbednosti svedoka. Tada je izdat nalog Srbiji da ih uhapsi i izruči Hagu, ali Srbija nije po tom nalogu postupila.

Prvom odlukom bilo je odlučeno da im se sudi u Srbiji, ali se tužilaštvo na nju žalilo, zbog čega je ukinuta.

Srbija je i dalje na stanovištu da nisu ispunjeni uslovi za njihovo izručenje, kako je to pre više godina utvrdio Viši sud u Beogradu - jer ne bi odgovarali za ratne zločine pred Mehanizmom, već za optužbe za zastrašivanje svedoka u postupku koji se vodio protiv lidera radikala Vojislava Šešelja pred Haškim tibunalom, čiji je naslednik Mehanizam.

Po prijemu izveštaja Službe za zaštitu svedoka, Mehanizam očekuje od tužilaštva Mehanizma odgovor u roku od 14 dana, saopšteno je iz Mehanizma.

Današnja odluka sudije Mehanizma, mogla bi da znači da će se ponovo razmotriti pitanje suđenja Radeti i Jojiću pred sudom u Srbiji.

Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv predsednika svoje stranke Vojislava Šešelja.

U pitanju su dva svedoka pod pseudonimima W1 i W2 koji su, prema tvrdnjama haškog tužilaštva, bili pod pritiskom da svedoče u korist Šešelja i da su za to od Srpske radikalne stranke uzeli novac.

Srbija je prethodno u više navrata izrazila spremnost za suđenje ovog predmeta, garantujući fer i pravičnost postupka i adekvatnu zaštitu svedoka.

U junu 2018. turski sudija Ajdin Sefa Akaj odlučio da se slučaj preda Srbiji i tada je ukinuo nalog za hapšenje Jojića i Radete koji je bio na snazi od 2015. godine.

Sudiji Akaju Savet bezbednosti nije produžio mandat u Mehanizmu, a na njegovo mesto u decembru 2018. godine je imenovan sudija Li Dakin.

Tužilaštvo u Hagu protivilo se prebacivanju predmeta srpskom pravosuđu, i po njegovoj žalbi je u decembru 2018. godine odlučeno da se to pitanje ponovo razmotri, nakon čega je zimus odlučeno da se Radeti i Jojiću sudi u Hagu.

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično delo za koje se terete.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.