Od sutra ponovljeno suđenje za ubistvo braće Bitići

Izvor: Blic, 22.Sep.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sutra ponovljeno suđenje za ubistvo braće Bitići

BEOGRAD - Ponovljeno suđenje Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, optuženima za ratni zločin nad trojicom pripadnika OVK - braćom Bitići, u Petrovom Selu 1999, trebalo bi da počne sutra u Veću za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Apelacioni sud u Beogradu u novembru 2010. usvojio je žalbu tužilaštva za ratne zločine i ukinuo prvostepenu presudu kojom su Popović i Stojanović bili oslobođeni optužbe i naložio ponovno suđenje.

Popović i Stojanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << terete se za ratni zločin protiv braće Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija.

Prema navodima optužnice od 24. avgusta 2006, prvooptuženi Popović je 8. jula 1999. naredio Stojanoviću da uhapsi braću Bitići koji su napuštali zatvor u Prokuplju, nakon izdržane kazne zbog ilegalnog ulaska u tadašnju SR Jugoslaviju iz Albanije, a da ih potom sprovede do Nastavnog centra MUP-a Srbije u Petrovom Selu.

Bitići su bili američki državljani, koji su na Kosmet došli da se bore u formacijama OVK.

Popović je zatim braću Bitići zatvorio u prostoriju Nastavnog centra, a sutradan, 9. jula, u kasnim večernjim satima predao ih je nepoznatim pripadnicima MUP-a Srbije.

Utvrđeno je da su braća Bitići ubijeni metkom u potiljak, a njihovi posmrtni ostaci nađeni su 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu.

Prvo suđenje u predmetu "Braća Bitići” počelo je 13. novembra 2006.

Povezane vesti: Sutra nastavak suđenja za ubistvo braće Bitići Odloženo suđenje za pomaganje u ubistvu braće Bitići Počinje ponovljeno suđenje za ubistvo braće Bitići Ponovno suđenje optuženim za ubistvo braće Bitići

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.