Izvor: Glas javnosti, 28.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od skijališta ostao samo kamen

RUDNIK - Sredinom februara 2007. godine, valjda samo dan uoči predizborne ćutnje pred neki od izbora, dva tadašnja ministra u Vladi Republike Srbije - Bojan Dimitrijević i Predrag Bubalo, uz prisustvo i ministra Zorana Lončara, položili su na planini Rudnik kamen-temeljac za buduće skijalište. Nakon lopatanja, ministar Bojan Dimitrijević je okupljenom narodu obećao „da će radovi na izgradnji prve faze skijališta biti završeni do kraja leta“ i da će se odmah nakon završetka prve >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << faze nastaviti radovi na realizaciji drugog dela projekta koji podrazumeva izgradnju hotela i drugih objekata koji prate skijališta. Međutim, na Rudniku se, i pored obećanja ministara, od kamena-temeljca nije krenulo dalje.

U Mesnoj zajednici „Rudnik“, koja je inicijator ovog programa, bez obzira na to što radovi nisu ni otpočeli, prema izjavi Dragana Petovića, predsednika MZ, ne gube nadu da će uskoro na Rudniku biti izgrađeno skijalište koje će biti veliki podsticaj za razvoj turizma i prilika za zaposlenje velikog broja mladih Rudničana.

- Čekamo formiranje nove vlade posle čega će, siguran sam u to, radovi otpočeti. Posle postavljanja kamena-temeljca pojavili su se i neki problemi na koje nismo računali jer nisu bili obuhvaćeni Studijom izvodljivosti turizma u opštini Gornji Milanovac na osnovu koje je rađen projekat. Pojavio se problem sa Kontrolom leta koja na Rudniku ima svoje objekte sa uređajima, zbog čega nam je osporavan početak izgradnje. Kada smo to nekako rešili, pojavio se problem sa Srbija šumama oko promene namene zemljišta, pa onda onda problemi sa izradom opštinskih urbanističkih rešenja... Najveći problem su nam bile česte političke promene na rukovodećim mestima u republičkim preduzećima i institucijama koje su bitne za realizaciju projekta. Znate, započnemo razgovore sa nekim od direktora, a posle izvesnog vremena dođe do njegove smene i sve ponovo. Naravno, uvek se nešto čekalo - da se reši pitanje Kosova, pa predsednički izbori, parlamentarni izbori... Čekajući, prošli su obećani rokovi, ali se nadam da će posle konstituisanja vlade konačno otpočeti izgradnja skijališta - ističe Dragan Petrović, predsednik MZ na Rudniku.

Predračunska vrednost za izgradnju prve faze skijališta koje će imati stazu od 2.100 metara i žičaru dugačku 1.400 metara, kao i druge pomoćne staze je 1,2 miliona evra. Od navedenog iznosa već je za izradu projektne dokumentacije dobijeno 200.000 evra, a iz Nacionalnog investicionog programa za ovaj projekat je izdvojeno 600.000 evra.

- Uz ovaj novac, ali i druge izvore finansiranja, zaokružili smo finansijsku konstrukciju i u ovom trenutku najbitnije nam je, pored finansija, da je država prepoznala Rudnik kao perspektivnu turističku destinaciju u koju treba ulagati. U okruženju Rudnika je devet gradova u kojima živi milion i po građana, a računamo i na blizinu Beograda koji je od Rudnika udaljen svega sto kilometara. Da ljudi zaista veruju u to da će projekat izgradnje skijališta na Rudniku biti realizovan, govori i podatak da je cena građevinskog zemljišta, kuća i vikendica na Rudniku porasla za više od sto odsto, a sve češće se javljaju biznismeni iz zemlje i inostranstva koji bi da da na Rudniku grade hotele i druge ugostiteljske objekte - optimista je Dragan Petrović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.