Izvor: Blic, 12.Jan.2008, 01:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od promene crepa do pomagala

LOZNICA - Jedan Lozničanin bio je uporan u nameri da mu Skupština opštine dodeli novac za zamenu jednog crepa na krovu kuće jer je prokišnjavao a nalazio se tik iznad strujomera, što je, kako piše u zahtevu, moglo da izazove kratak spoj. Opština mu je pomogla da reši ovaj problem.



Ovo je samo jedan od oko hiljadu molbi koji godišnje stigne na adresu lozničke opštine, a u kojima građani traže pomoć vlasti u rešavanju nekada krajnje neobičnih i bizarnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << problema do ozbiljih i tužnih.

U opštinskoj upravi prisećaju se zahteva da Fudbalski klub Crvena zvezda promeni ime, zatim za promenu naziva ulica sa predloženim imenom koje nije preimereno, kao i za izdavanje potvrde o broju akcija koju građanin poseduje u nekoj firmi. Tu su bili i zahtevi za isplatu para za pravljenje prozora, ali i predlozi da se roditeljima, uz dečji dodatak, isplaćuje i deset odsto od ličnog dohotka za svako dete.

Jedan od najčudnijih zahteva podneo jedan poljoprivrednik. On je, ne zna se zbog čega, ostavio svoje ovce da prenoće na malom drinskom ostrvu. Divlji psi su, međutim, noću preplivali reku i stigli su do ostrva, nakon čega je usledio krvavi pir. Poljoprivrednik je ujutru zatekao poklane ovce, ali se nije zbunio, već je nadoknadu štete zatražio od opštine.

Lozničani od Opštinskog veća najčešće traže bolje grejanje, zaposlenje, školarinu za decu, isplatu putnih troškova za putovanje dece na školovanje ili pare kako bi platili ekskurziju.

Kada ne znaju kome da se obrate, Lozničani se obraćaju svojoj opštini. Zato i ne čudi što je tek smenjeni predsednik skupštine stanara jedne lozničke zgrade kompletnu dokumentaciju doneo u opštinu, tražeći da je baš tu preda, kako bi se razdužio funkcije.

U opštinskoj upravi, međutim, kažu da ima i ozbiljnih zahteva, poput onih za kupovinu aparata i medicinskih pomagala koji koštaju i po nekoliko stotina hiljada dinara. Ima i slučajeva da dobri učenici nemaju sredstava za upis na fakultet ili da plate kiriju u mestu studiranja.

Od zahteva koji svakodnevno stižu u lozničku opštinu, svaki peti podnose ustanove, mesne zajednice ili razna udruženja. Ostale zahteve podnose građani i velika većina njih je finansijske prirode.

Molbe na pogrešne adrese

Uobičajena je pojava da građani svoje zahteve adresiraju na „ugašene" organe opštinske uprave, kao što su Izvršni odbor ili Izvršni savet, umesto na Opštinsko veće. U lozničkoj opštinskoj upravi kažu da, formalno gledano, takvi zahtevi bi se zbog pogrešne adrese odmah mogli odbiti, ali se oni uzimaju u razmatranje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.