Od danas samo hitne operacije

Izvor: Blic, 12.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas samo hitne operacije

SMEDEREVO - U Zdravstvenom centru „Sveti Luka Smederevo" od danas će se obavljati samo hitne operacije. Operacione sale se zatvaraju jer počinje dugo najavljivana rekonstrukcija nakon koje će od ovog leta Smederevo imati jedan od najsavremenijih operacionih blokova u Srbiji.

Posle tri godine čekanja i problema sa nesavesnim izvođačima radova, narednog ponedeljka konačno počinje rekonstrukcija oprecionih sala Opšte bolnice u Smederevu, što je, prema ranijim najavama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trebalo već da se završi pre više od dve godine.

- Još danas će hirurzi obaviti ranije zakazane operacije, a već od sutra sale se zatvaraju jer počinje iseljenje i pripremni radovi. Rekonstrukcija startuje 18. februara i očekujemo da će se završiti za nešto više od četiri meseca. Narednih meseci radićemo samo hitne intervencije kada stanje pacijenata ne dozvoljava transport. Svi ostali pacijenti biće upućivani u centre u Beogradu i Smederevskoj Palanci - rekao je „Blicu" dr Nenad Đorđević, direktor Bolnice.

Pacijenti kojima su neophodne operacije opšte hirurgije, urologije i ginekologije putovaće u bolnicu „Stefan Visoki" u Smederevskoj Palanci, Urgentni centar Beograd, KBC „Dragiša Mišović" i VMA. U smederevskoj bolnici radiće se jedino intervencije kod pacijenata sa očnog odeljenja, ORL, ortopedije i ginekologije, jer ove službe imaju svoje hirurške sale.

Rekonstrukcija operacionih sala došla je u poslednjem času jer su zbog dotrajalosti poslednjih dana počeli da pucaju plafoni, sobe su vlažne, pa pacijenti i lekari posle ove vesti mogu da odahnu. Nakon ovog posla, koji se finansira u okviru druge faze Projekta rekonstrukcije bolnica u Srbiji, pacijenti iz Smedereva, ali i okolnih gradova, dobijaće medicinski tretman u gotovo najsavremenijim hirurškim salama kod nas.

- Umesto dve sale, koliko ih imamo sada, nakon rekonstrukcije imaćemo tri moderno opremljene operacione sale kao i kompletno izolovan operacioni blok. Tako ćemo stvoriti „zelenu zonu" koja će pružiti bolje uslove za oporavak naših pacijenata. Obezbedićemo i neuporedivo bolje uslove za rad osoblju jer rekonstrukcija podrazumeva i opremanje sala najsavremenijom hirurškom opremom koja je odavno stigla - napominje dr Nenad Đorđević.

Operativni kapacitet smederevske bolice, u kojoj se do juče dnevno obavljalo desetak intervencija, biće znatno poboljšan. U Smederevu godišnje lekari urade oko 2.000 operacija, a ovde očekuju da se prva operacija u novim salama obavi već 1. jula ove godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.