Od Kosmeta do Gvantanama

Izvor: Politika, 14.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Kosmeta do Gvantanama

Američke službe bezbednosti došle su u posed fotografije Dejvida Hiksa sa saborcima iz OVK

Istorija ponekad baš zna da se poigra sa sitnim akterima – Australijanac Dejvid Hiks (31), koji je 1999. godine bio pripadnik OVK koja je tada ratovala pod "kišobranom" avijacije NATO-a, danas je jedan od najpoznatijih zatvorenika u američkoj bazi u Gvantanamu na Kubi. Tamo je već pet godina, jedan je od prvih zarobljenih saradnika Al kaide dovedenih iz Avganistana.
Prelomni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << trenutak u životu ovog Australijanca, koga se prijatelji sećaju kao sitnog kriminalca i čudaka, bio je napad NATO-a na Jugoslaviju. Kako će kasnije pričati njegov otac Teri Hiks, koji vodi kampanju u korist svog sina, Dejvid je odlučio da se priključi OVK kada je na televiziji video snimke albanskih izbeglica.

– Moj sin nije terorista, on je samo napadao Srbe – rekao je jednom prilikom Teri Hiks.

Američke službe bezbednosti došle su u posed fotografije Dejvida Hiksa sa saborcima iz OVK. Na slici, koja se može naći i na Internetu, ovaj Australijanac se vidi kako nišani ručnim bacačem granata. Hiks se prijateljima hvalio da je "ubio nekoliko Srba".

Moguće je da je u pitanju hvalisanje, budući da neki podaci govore da je Australijanac rat NATO-a protiv SR Jugoslavije proveo u Albaniji, negde na položajima OVK između Kuksa i Tropoje. Albanski separatisti su u tom regionu formirali jedinice, od kojih mnoge do kraja rata nisu uspele da probiju front koji je Vojska Jugoslavije držala na granici prema Albaniji.

U svakom slučaju, taj rat definitivno je promenio Hiksa koji napušta hrišćanstvo, prelazi u islam i uzima ime Muhamed al Australija. Odlazi u Iran, Pakistan i Avganistan gde je prihvaćen u kampovima za obuku Al kaide.

Ova teroristička mreža uskoro izvodi najveći teroristički napad u istoriji, obrušivši se 11. septembra 2001. godine otetim putničkim avionima na Svetski trgovinski centar u Njujorku i Pentagon u Vašingtonu. Nedugo zatim SAD uzvraćaju udarac, napadaju Avganistan u nameri da unište tamošnji talibanski režim i uhapse Osamu bin Ladena.

Hiks, poznat i kao "Australijski taliban", bori se na strani talibana. Krajem pomenute godine predaje se pripadnicima Severne alijanse, iza koje su stali Amerikanci u ratu protiv talibana. Preuzima ga CIA, nešto kasnije Hiks postaje vest koja je zapanjila Australijance.

U zatvor u Gvantanamu stigao je 11. januara 2002. godine. Pukovnik Moris Dejvis, glavni vojni tužilac u ovoj bazi, izjavio je da Hiksa terete teške optužbe i da će mu uskoro biti suđeno zbog zavere, pomaganja neprijatelju i pokušaja ubistva. Po njegovim rečima, "Australijski taliban" u vreme napada na SAD bio je izvan Avganistana. Kada je video šta se dešava, vratio se u ovu državu i stavio se na raspolaganje jednom od vođa Al kaide.

Zanimljivo da je Hiks, kome je majka britanska državljanka, tokom boravka u Gvantanamu sudskim putem uspeo da se izbori za državljanstvo Velike Britanije. Njegova sudbina česta je tema australijskih i američkih zvaničnika. Dogovoreno je da mu se ne izriče smrtna kazna, a da zatvorsku kaznu izdržava u Australiji.

M. Galović

[objavljeno: 14.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.