Od Đuraškovića oduzete slike, satovi, kućni bioskopi...

Izvor: Politika, 16.Maj.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Đuraškovića oduzete slike, satovi, kućni bioskopi...

Gotovo nijedna od ukupno 29 slika koliko ih je privremeno oduzeto od Mila Đuraškovića, vlasnika „Nibens grupe”, ne vredi manje od hiljadu evra. U zavisnosti od autora, veličine i tehnike, cena nekih od zaplenjenih umetnina ide i do 10. 000 evra.

– Raspon cena slika Lazara Vozarevića, koje su među oduzetima, kreće se od dve do deset hiljada evra, u zavisnosti od veličine. Umetnine Vojislava Stanića, ako su srednje veličine, mogu da „dobace” i do šest hiljada vera. Slična >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je situacija i sa drugim autorima koje ste pomenuli – objasnio je za „Politiku” penzionisani kustos Narodnog muzeja Nikola Kusovac.

Ono što je posebno zanimljivo jeste to da se među zaplenjenim predmetima, čija je vrednost procenjena na više miliona, našla i torbica Merilin Monro sa sertifikatom koji svedoči o njenoj autentičnosti, a autorizovan je na ime B. Đurašković 26. avgusta 2009. godine.

Osim slika i torbice poznate glumice, Đurašković je bio vlasnik i mnogobrojnog vrednog nakita. Na jednom od skupocenih satova koji je zaplenjen stoji posveta: „Svakog trena kroz sve otkucaje, dok vreme traje, volim te ja”, sa potpisom izvesne Biljane.

Uporedo sa privremenim oduzimanjem predmeta, po zahtevu Tužilaštva za organizovani kriminal, protiv Đuraškovića i njegovih saradnika pokrenuta je finansijska istraga.

Kralj puteva, kako mediji nazivaju Đuraškovića, uhapšen je 12. maja u Beogradu. Lisice na ruke stavljene su i sedmorici njegovih saradnika, a svi zajedno terete se da su zloupotrebom službenog položaja oštetili kruševačku fabriku FAM za oko 32 miliona evra. Na ovaj način, kako je saopštilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, osumnjičeni su Đuraškoviću pribavili korist od oko 15 miliona evra.

Na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal, posle saslušanja kod istražnog sudije, osumnjičenom Đuraškoviću određen je pritvor do 30 dana i pokrenuta je istraga.

On se tereti da je u periodu od 2007. do 2010. godine u cilju pribavljanja imovinske koristi, isplatom novca po osnovu zarada iz „Nibens grupe” i dobiti iz preduzeća „Šer korporacija”, koristio privredne i poslovne strukture preduzeća koja su u njegovom direktnom ili indirektnom vlasništvu.

Ostaje pitanje kako to da su sve te protivzakonite radnje činjene više godina, a tek sada je pokrenut istražni proces?

M. Derikonjić

----------------------------------------------------

Stanovi i mercedesi”

Prema policijskim saznanjima, vlasnik „Nibensa“ je živeo u luksuznoj kući od 800 kvadratnih metara na Voždovcu. U njegovom vlasništvu je i stan u Ustaničkoj ulici, a u Beogradu ima još nekoliko stanova i lokala koje je kupovao novcem FAM-a. Istraga proverava da li poseduje i kuću na Zlatiboru, apartman i plac. Beogradska policija je Đuraškoviću oduzela džip „mercedes AMG“, čija je vrednost oko 200.000 evra, BMV X6 i sportski „mercedes“...

R. H.

-----------------------------------------------------

Slike za sada u Arhivu Srbije

Direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Tatjana Cvetićanin rekla je u izjavi za naš list da niko iz njene ustanove nije kontaktiran u vezi sa procenom umetničkih slika zaplenjenih od Mila Đuraškovića. „Slike su deponovane u Arhiv Srbije i biće tamo dok se ne uradi stručna procena. Nama se tim povodom još niko nije obratio, a ukoliko je reč o delima savremene umetnosti, procenu će raditi stručnjaci Muzeja savremene umetnosti”, rekla je Tatjana Cvetićanin.

M. S.

-----------------------------------------------------------------

Do sada oduzeta imovina vredna oko 300 miliona evra

Vrednost do sada privremeno ili trajno oduzete sveukupne imovine u Srbiji procenjuje se na više do 300 miliona evra. Od lica protiv kojih se vode postupci i s njima povezanih, do sada su oduzete: 24 kuće, 59stanova, 12 lokala – poslovnog prostora, dva apartmana na Tari, 50 privrednih društava, četiri hotela, prt restorana, autobuska stanica, više hektara zemljišta. Na račun Direkcije „slilo” se privremeno oduzeta 92 miliona dinara, oko devet miliona evra i 200 automobila.

objavljeno: 17.05.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.