Izvor: Blic, 30.Mar.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obučava se tim od 4.000 spasilaca

BEOGRAD - Formiranje jedinstvene Službe za vanredne situacije od velike je važnosti za državu i građane jer ćemo biti u mogućnosti da otvorimo još jednu liniju rada - planiranje i reagovanje u vanrednim situacijama - kaže u razgovoru za „Blic” Predrag Marić, pomoćnik ministra policije i načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje MUP Srbije.



On objašnjava da će se klimatska slika u Srbiji mnogo brže menjati nego što se u javnosti misli i da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << analize pokazale da će u narednih 15 godina klima biti nalik onoj u Grčkoj, pa će se sigurno i broj požara povećati.

- Osnivanjem jedinstvene službe u okviru MUP, u kojoj će biti objedinjene Uprava za vanredne situacije Ministarstva odbrane i Sektor za zaštitu i spasavanje, moći ćemo mnogo bolje da reagujemo u slučajevima požara, poplava ili bilo kojih drugih elementarnih nepogoda, jer će biti uključeni svi državni organi, a posebno lokalna samouprava. Srbija će dobiti službu kakva postoji u 26 evropskih zemalja i u njoj će biti 4.000 ljudi. Timovi za reagovanje u slučaju poplava i zemljotresa sa odgovarajućom opremom locirani su u Novom Sadu, Beogradu, Kraljevu, Valjevu i Nišu - kaže Marić.

Kao prioritete buduće službe pomoćnik ministra unutrašnjih poslova navodi nabavku opreme za tehničke intervencije duž koridora 10.

- U planu je investicija od 3,6 miliona evra za opremu vatrogasaca kako bi što brže intervenisali u slučaju saobraćajnih nesreća, zatim za nabavku četiri vozila u slučaju akcidenata sa opasnim materijama - navodi Predrag Marić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.