Izvor: B92, 23.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradoviću produžen pritvor

Beograd -- Krivično veće Okružnog suda u Beogradu je bivšem načelniku beogradske policije Milanu Obradoviću produžilo pritvor.

Pritvor je produžen za 30 dana, a šef istrage Okružnog suda Branislav Todić rekao je da je Krivično veće zaključilo da i dalje stoje razlozi zbog kojih je Obradoviću pritvor određen prvi put. Obradović se u pritvoru našao pre mesec dana uz obrazloženje da ne sme uticati na svedoke u istrazi o tome da li su optuženi, pa kasnije oslobođeni, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pripadnici "Makine grupe", kako tvrde, bili izloženi torturi.

Svedoci u međuvremenu nisu saslušani, bar ne svi. Branislav Todić kaže da nema zemlje u kojoj bi to bilo brže obavljeno i da je reč o munjevitoj brzini.

"Smišljeno odugovlačenje"

Međutim, Milomir Šalić, Obradovićev advokat, ocenjuje da su svi svedoci mogli da budu saslušani u dva dana i najavljuje žalbu Vrhovnom sudu. On veruje da smišljeno nisu saslušani svi svedoci.

"Na tom predmetu je za 30 dana rađeno šest dana i to pred istek pritvora intenzivno dva dana. Interesantno je da su 19. aprila 2005. na saslušanje pozvani svedoci, koji su se odazvali, ali iz neobjašnjivih razloga nisu saslušani jer sudija nije došao na posao. Time je nezakonito stvoren osnov za produženje pritvora, a postoji obaveza, kada se određuje pritvor zbog uticaja na svedoke, suda i istražnog sudije, da postupaju po hitnom postupku", kaže Šalić.

Milorad Ulemek je pritvoren kako ne bi uticao na svedoke posle incidenta u klubu "Stupica", odmah je saslušano 20 svedoka, a Ulemek je pušten posle pet dana.

Gde i zašto "curi"

Svi podaci u slučaju Milana Obradovića su službena tajna. Za većinu medija ostala je tajna šta su svedoci rekli, ali Šalić ukazuje na to da su neke dnevne i jedne nedeljne novine objavile iskaze. "Pre nego što svedoke saslušaju državni organi, puštaju se iskazi i prikazuju iskazi svedoka da bi se tako uticalo na njhovu sadržinu", kaže on.

Obradovićevo zdravstveno stanje je izuzetno loše. Zatvorski lekar je tražio da on bude smešten u bolnicu, ali na tu odluku se još čeka.

Pritvor je produžen i bivšem zameniku šefa Bezbednosno-informativne agencije Miloradu Bracanoviću.

"Inertno pravosuđe"

Demokratska stranka je ocenila da se Milan Obradović u pritvoru nalazi zbog inertnosti nereformisanog pravosuđa.

DS očekuje reakciju viših pravosudnih organa i relevantnih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava. DS napominje da Obradovićevom advokatu nije dozvoljeno da prisustvuje saslušanju pojedinih svedoka, čime je grubo prekršen zakon.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.