Obradović posetio slikarsku koloniju u somborskom zatvoru

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 22.Avg.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović posetio slikarsku koloniju u somborskom zatvoru

SOMBOR - Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović posetio je slikarsku koloniju "Elan 2010" u somborskom zatvoru, u čijem radu učestvuje 12 osuđenika i 10 zatvora u Srbiji, kao i 25 akademskih slikara.

Obradović je novinarima rekao da Uprava posvećuje veliku pažnju resocijalizaciji osuđenih, a kolonija je samo jedan od načina. On je podsetio da je nedavno održana literalna kolonija u zatvoru u Valjevu i najavio da će Uprava raditi na proširenju takvih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i sličnih projekata, u ostalim zatvorima u Srbiji.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija napomenuo je da se ova likovna kolonija održava poslednjih 15 godina u Kazneno-popravnom zavodu u Somboru, a osuđenici učestvuju u njenom radu već osam godina. Prethodnih 14 saziva ove kolonije ugostilo je 165 slikara, 81 osuđenika iz 15 srpskih zatvora, koji su iza sebe ostavili više od 750 umetničkih dela.

Slike nastale na "Elanovoj" likovnoj koloniji se ne prodaju i većinom su izložene u hodnicima i

zajedničkim prostorijama u kojima borave osuđeni, rekao je načelnik prevaspitne službe u Somboru Aleksandar Himić. "Slike čine da prostor u kome deo svog života provedu lica privremeno lišena slobode postane humaniji, što stvara preduslov da i oni sami postanu bolji", kazao je Himić.

Nije zanemarljivo što se tokom trajanja kolonije osuđeni direktno susreću sa činom stvaranja umetničkog dela i slobodom stvaranja, rekao je on i dodao da se na taj način, praktično, obavlja resocijalizacija umetničkim delom. Likovni kritičar i selektor "Elanove" kolonije David Kecman je naveo da se kolonija tokom trodnevnog trajanja bavi različitim vidovima umetnosti, od slikarstva i vajarstva, preko umetničke fotografije do grafičkih radova.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.