Izvor: B92, 14.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Obradović nije policijska žrtva"

Beograd -- Generalni inspektor MUP-a Vladimir Božović izjavio je da Milan Obradović "nije žrtva policijske, a još manje političke zavere".

Božović je televiziji "Politika" rekao da je njegova služba, u vezi sa slučajem policijskog generala Obradovića, po nalogu državnog tužioca, "prikupila sve što je mogla i dostavila izveštaj tužiocu".

Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala podnela je potom krivičnu prijavu i uhapsila bivšeg zamenika šefa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << BIA Milorada Bracanovića i Obradovića i nastavila da radi po nalogu državnog tužioca, kazao je on.

Govoreći o smrti slikara Dragana Maleševića-Tapija, Božović je rekao da je služba Generalnog inspektora po nalogu državnog tužioca ispitivala postupanje beogradske policije u vezi sa ubistvom policijskog generala Boška Buhe, a u okviru te akcije bio je priveden i Tapi, koji je posle izvesnog vremena preminuo u policijskoj stanici.

Svi relevantni dokazi, informacije i činjenice do kojih je služba došla predstavljeni su državnom tužiocu i nalaze se sada u tužilaštvu, rekao je Božović. "Ja smatram da je neko kriv i da je na državnom tužiocu da se zainteresuje za taj slučaj i da odgovori ko je taj krivac i ko je prekršio zakon i da shodno tome povede postupak. Mi smo uradili svoj deo posla i izveštaj je kod državnog tužioca i smatram da ima elemenata za krivičnu prijavu i sve dalje je u isključivoj nadležnosti tužioca", rekao je Božović.

Podsetimo, bivši načelnik beogradske policije Milan Obradović proveo je u zatvoru dva meseca zbog sumnje da je umešan u iznuđivanje dokaza od pripadnika "Makine grupe", osumnjičene za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, čijim je hapšenjem rukovodio. Gostujući u emisiji B92 "Insajder", Obradović je odbacio te tvrdnje i objasnio da mu je generalni inspektor MUP-a Vladimir Božović rekao, mesec dana pre donošenja presuda, da će presuda za "Makinu grupu" biti oslobađajuća, a da će Obradović biti kriv.

"Istraga o paljenju Bajrakli džamije pri kraju"

Generalni inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Vladimir Božović izjavio je da je istraga povodom paljenja Bajrakli džamije u završnoj fazi i da je danas uputio dopis ministru policije Draganu Jočiću i načelniku Resora javne bezbednosti Miroslavu Miloševiću da daju izjave o tom slučaju.

On je precizirao da je u okviru Generalnog inspektorata i MUP-a Srbije formirana posebna grupa koja se bavi tim slučajem i da su preslušani svi razgovori obavljeni u noći paljenja džamije. Božović nije želeo da iznosi detalje istrage.

Kadrovska politika MUP-a

Bivši načelnik policije u Novom Pazaru Suad Bulić izjavio je da je smenjen jer je pokušao da prekine veze kriminala i policije.

Bulić je za novopazarski Radio "Sto plus" rekao da je smenjen i zbog toga što je sprečio da 17. marta, kada su Albanci na Kosovu napali nekoliko srpskih enklava, u Novom Pazaru "gore crkve i džamije".

"Drugi razlog moje smene je to što sada dileri slobodno i nesmetano švercuju drogu, a to sada vidi svaki građanin Novog Pazara. Treća stvar je to što su pokidane veze između policije i kriminalaca ponovo uspostavljene i čvrste, a čini mi se čvršće nego ikada", rekao je on. Dodao je da mu je pri smeni rečeno da ga ne smenjuju zbog neuspeha već da je u pitanju kadrovska politika.

Suad Bulić smenjen je u maju prošle godine, a sada je prvi put u javnosti govorio o razlozima svoje smene. Bulić je ocenio da je u Novom Pazaru sada znatno pogoršana bezbednost građana. "Droga se distribuira nesmetano. Građani znaju koliko su deca izložena i ako se ovako nastavi cela mlada populacija će biti nesposobna za rad i za život. Po mojom saznanjima droga je toliko dostupna da je ima ne samo na ulici već i ispred svake škole. Policija mora da se trgne", izjavio je Suad Bulić.

"Ubeđen sam i mislim da će vrlo brzo u Srbiji doći vreme kada će policijski eksperti poslati jasnu poruku kriminalcima da za njih neće ovog puta biti nijedne jedine mišje rupe u koju će moći da se sakriju", zaključio je Bulić.

Suad Bulić bio je uhapšen 30. juna 2004. zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i počinio krivično delo zlostavljanja u službi. U saopštenju MUP-a je navodeno da je Bulić priveden istražnom sudiji u Novom Pazaru zbog sumnje da je izvršio pet krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja i krivično delo zlostavljanja u službi. Saopšteno je da postoji sumnja da je Bulić pomenuta krivična dela izvršio tokom 2002. i 2003. godine, kada je bio na funkciji načelnika SUP-a Novi Pazar. Bulić je, međutim, tada pušten na slobodu posle razgovora sa istražnim sudijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.