Obnovljene seoske ambulante

Izvor: Politika, 12.Maj.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljene seoske ambulante

Šabački Dom zdravlja uložio znatna sredstva u primarnu zdravstvenu zaštitu

Šabac – Posle odvajanja od Opšte bolnice, zbog reorganizacije dosadašnjeg Zdravstvenog centra „Dr Laza Lazarević", Dom zdravlja u Šapcu uložio je znatna sredstva za rekonstrukciju objekata i nabavku medicinske i druge opreme. Gotovo sav novac obezbeđen je iz gradskog budžeta, pošto su osnivačka prava, pa samim tim i teret materijalnog održavanja preneti na lokalnu samoupravu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Direktorka Doma zdravlja Vesna Đurić ističe za naš list da je za poslednje dve godine urađeno više nego u prethodne dve decenije.

– Ovo je donekle i razumljivo: sredstava je uvek nedostajalo, a dok smo bili pod istim „krovom" mnogo više pažnje posvećivano je investicijama u bolničke objekte, hirurške sale i opremu, nego u primarnu zdravstvenu zaštitu i seoske ambulante. Prošle godine grad je u Dom zdravlja uložio 20 miliona dinara, dok je ove opredelio 21,5 miliona dinara. Ovaj novac veoma smo racionalno iskoristili, što se može videti po ostvarenim rezultatima na terenu – kaže Vesna Đurić.

Izuzev zgrade u Šapcu, u kojoj su smešteni dispanzer za decu i omladinu, dispanzer za žene, razvojno savetovalište, medicina rada i sportska ambulanta, koja je rekonstruisana sredstvima NIP-a, sve ostale investicije bile su „domaćim" sredstvima. Prošle godine rekonstruisane su ambulante u Majuru, Ševaricama, Slepčeviću, Oridu i Zablađu, a u Mačvanskom Pričinoviću izgrađen je potpuno novi objekat od 88 kvadrata.

– Nabavkom hlorinatora i uređaja za reverznu osmozu, na seoskom području rešili smo hroničan problem sa neispravnošću vode za piće, što je bio povod za česte prijave republičke sanitarne inspekcije. Ove godine rekonstruisali smo ambulante u Jevremovcu, Grušiću i Jelenči, a u Bukoru će biti završena već ove nedelje. Odmah potom počinju radovi u Krivaji – navodi dr Đurić.

Prema njenim rečima, Dom zdravlja u Šapcu nabavio je i nekoliko novih vozila: standardni i sanitet za transport dva pacijenta istovremeno, kombi sa osam sedišta za prevoz pacijenata na dijalizu, kao i džip „lada niva" za pacijente (takođe zbog dijalize) sa nepristupačnog terena. Kupljena je i jedna „zastava" za potrebe službe kućne nege i obnovljena HTZ oprema za sve zaposlene, počev od obuće do belih uniformi.

– Od medicinske opreme dosta smo uložili u službu stomatologije. U poslednjih sedam godina ovde ništa nije nabavljano, a poslednja stolica doneta je pre tačno dve decenije. Kupili smo tri nove stolice, aparaturu za filmove, aparaturu za livenje keramike, a zanovićemo i sve instrumente – naglašava naša sagovornica.

U šabačkom Domu zdravlja, koji uz četiri zdravstvene stanice ima i 31 seosku ambulantu, zaposlena su 592 radnika, od kojih 180 lekara. Ovde još planiraju da upravu smeste u ispražnjenu bivšu zgradu medicine rada, hitnu pomoć izmeste u zgradu koja ima bolji pristup, prema ulici Prote Smiljanića, a u prostor nekadašnjeg očnog odeljenja prebace apoteku, nemedicinski materijal i majstorsku radionicu.

M. Mijušković

[objavljeno: 12/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.