Izvor: Blic, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objedinjeno suđenje oficirima JNA u Hrvatskoj

Vanraspravno veće osječkog županijskog suda odlučilo je da spoji krivične postupke protiv bivših visokih oficira JNA protiv kojih su u više hrvatskih sudova podignute optužnice za ratne zločine.



Tako će biti objedinjeni postupci protiv bivšeg saveznog sekretara za odbranu Veljka Kadijevića i ostalih, protiv kojih su podignute optužnice u sudovima u Osijeku, Bjelovaru i Vukovaru, a novi će postupak biti vođen pred osječkim županijskim sudom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Vanraspravno veće odbilo je kao neosnovane prigovore Blagoja Adžića, Zvonka Jurjevića, Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Vojislava Šešelja protiv optužnice županijskog tužilaštva u Vukovaru od 24. decembra 2002. godine.

Novembra 1992. godine županijsko tužilaštvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv Kadijevića i Jurjevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Optužnica ih tereti da su kao komandanti JNA naređivali bombardovanja civilnih objekata na području tadašnjih opština Daruvar, Pakrac, Garešnica, Grubišno Polje, Virovitica, Križevci i Bjelovar, u kojima je stradalo više lica, a više je teško povređeno.

Pred županijskim sudom u Vukovaru, decembra 2002. godine, podignuta je optužnica protiv Kadijevića, Adžića, Mrkšića, Šljivančanina, Šešelja, Jurjevića, Božidara Stevanovića, Živote Panića, Miroslava Radića i Goran Hadžića zbog krivičnih dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.