Objavljen Rečnik makedonskih glagola za studente srpskog jezika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2023, 16:05

Objavljen Rečnik makedonskih glagola za studente srpskog jezika

Povodom 75 godina univerzitetske nastave makedonskog jezika i književnosti u Srbiji danas je u Novom Sadu predstavljen Rečnik makedonskih glagola autora prof. dr Žarka Bošnjakovića.

Na promociji je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao da je Vlada podržala izdavanje rečnika zbog osećaja odgovornosti u odnosu na sve zajedničke vrednosti srpskog i makedonskog naroda.

"Posebno se zajedništvo odnosi na kulturu koju su srpski i makedonski narod stvarali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tokom minulih decenija, ali i na zajedničke potrebe da takav odnos gradimo i u budućnosti. Želimo da pokažemo da smo deo generacije koja pamti i makedonske pisce, književnike, stvaraoce koji su ostavili veliki trag u zajedničkom kulturnom prostoru koji smo delili i koji delimo i u ovim vremenima", rekao je Mirović.

Autor rečnika i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu Žarko Bošnjaković rekao je da će rečnik biti koristan studentima srpskog jezika koji slušaju makedonski kao predmet, ali i teoretičarima jezika i lingvistima.

"U ovoj knjizi je obrađen glagolski sistem, tvorba i upotreba. Pošto je to najteže ceo semestar je posvećen glagolskom sistemu makedonskog jezika koji se veoma razlikuje od srpskog i svih dugih slovenskih jezika. Moram reći da je knjiga primerena studentima. Sa naučnog aspekta je malo, jer naučnicima treba više. Dakle, ovo je jedna pedagoška knjiga", rekao je Bošnjaković.

Predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Srbiji Borče Veličkovski naveo je da je reč o kapitalnom delu koje će podići nivo univerzitetskog izučavanja makedonskog jezika.

Suizdavači Rečnika su Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine u Srbiji, Novinsko-izdavačka ustanova Makedonski informativni i izdavački centar u Pančevu, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Arhiv Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.