Obeležena godišnjica stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj

Izvor: Blic, 03.Maj.2011, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj

SARAJEVO - Prisluživanjem sveća i polaganjem belih ruža na početku bivše Dobrovoljačke ulice u Sarajevu danas je obeleženo 19 godina od ubistva 42 pripadnika nekadašnje JNA koje su počinili pripadnici tzv. Armije RBiH, Teritorijalne odbrane RBiH i muslimanskih paravojnih jedinica.

Skup je protekao bez incidenata, a policija Sarajevskog kantona ni ove godine nije dozvolila prolazak tročlane srpske delegacije na samo mesto zločina u Dobrovoljačkoj ulici, što je objasnila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bezbednosnim razlozima.

Obeležavanju 19 godina od zločina nad vojnicima JNA u federalnom Sarajevu danas je prisustvovalo više od 100 ljudi, među kojima su bili članovi porodica žrtava i predstavnici vlasti Republike Srpske.

Za razliku od prošle godine, u Sarajevu nije bilo okupljanja pripadnika Zelenih beretki. Skup su obezbeđivale jake policijske snage.

Tri autobusa koja su došla iz Istočnog Sarajeva zaustavila su se ispred zgrade Fakulteta političkih nauka u federalnom Sarajevu, odakle su učesnici sa zapaljenim svećama i belim ružama peške došli do nekadašnje Dobrovoljačke ulice, koja sada nosi naziv Hamdije Kreševljakovića.

Obeležavanje stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici biće nastavljeno služenjem parastosa u Spomen-crkvi na Miljevićima, u Istočnom Sarajevu.

U zločinu u Dobrovoljačkoj ulici ubijena su 42 vojnika tadašnje JNA, ranjena su 73 vojnika, a 215 ih je zarobljeno. Stradalo je deset oficira, 28 vojnika i četiri civila, a po nacionalnom sastavu 32 Srbina, šest Hrvata i četiri Bošnjaka.

Povezane vesti: Vukčević očekuje izručenje Ganića Srbiji

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.