Izvor: B92, 19.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Obećan postupak zbog pobune JSO"

Novi Sad -- Advokat Srđa Popović izjavio da specijalni tužilac Slobodan Radovanović "uzmiče", iako je obećao pokretanje posebnog postupka.

Pravni zastupnik porodice Đinđić je za "Građanski list" rekao da mu je Radovanović obećao pokretanje postupka za oružanu pobunu Jedinice za specijalne operacije u aprilu, pred svojim zamenikom Jovanom Prijićem i zastupnikom majke premijera Đinđića, Radivojem Paunovićem.

Prema Popovićevim rečima, specijalni tužilac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je tada kazao i da bi taj novi postupak mogao biti pokrenut odmah nakon završnih reči na suđenju za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Zastupnik porodice Đinđić očekuje da bi pokretanje postupka za oružanu pobunu "Crvenih beretki" moglo razotkriti političku pozadinu atentata na Đinđića.

Popović navodi da je, Radovanović nedavno u intervjuu časopisu "Tranziciona pravda", naveo da to očekivanje "vidi kao pokušaj pritiska na rad pravosuđa i Specijalnog tužilaštva".

"Vidim da je to već jedno uzmicanje. On se ponaša kao da to obećanje nikad nije ni dao. Mada sam dva puta na samom pretresu to njegovo obećanje javno ponovio i pred njegovim zamenikom Prijićem", rekao je Popović.

Prema Popovićevim rečima, Prijić koji je "prisustvovao razgovoru nijednog trenutka to nije negirao, već je to ćutke prihvatio i po mom shvatanju, to potvrdio", rekao je Popović.

On je ocenio da je "vrlo moguće" da postoji pritisak na Radovanovića da uzmakne, dodajući da "ne može da nagađa, ali da se tokom celog postupka osećao snažan pritisak izvršne vlasti".

"Veliki deo mog dokaznog predloga odnosio se i na to da je pritisak vršen, tako da ja jedino na osnovu toga mogu da zaključujem kako tu postoji neki politički interes da se utiče na ishod, pa mogu pretpostaviti da se vrši pritisak i na tužilaštvo", rekao je Popović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.