Izvor: B92, 14.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obavljen uviđaj u Topčideru

Beograd -- U ponedeljak je Okružni sud izvršio uviđaj u kasarni na Topčideru, gde su 5. oktobra 2004. poginula dvojica gardista.

Oko deset sati pre podne u objekat Karaš, u čijoj su neposrednoj blizini stradali vojnici Dražen Jakovljević i Dragan Milovanović, stigli su zamenik okružnog tužioca Tomislav Kilibarda i istražni sudija vojnog odeljenja tog suda Dragan Lazarević, sa tehničarima MUP-a Srbije, kao i pravni zastupnici porodica Jakovljević i Milovanović. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Uviđaj, koji je trajao više od četiri sata, jeste početak trećeg po redu pokušaja da se sazna istina o okolnostima pogibije dvojice vojnika. S obzirom na to da je od tragedije prošlo skoro pola godine, istražni sudija je sakupio neke osnovne podatke, kojih, iz za sada nepoznatih razloga nije bilo u zapisniku sa uviđaja koji je svijevremeno radilo vojno tužilaštvo.

Sudija Lazarević je ovim uviđajem praktično dopunio izveštaj koji je posle tragedije napravio njegov kolega iz nekadašnjeg vojnog suda u beogradu Vuk Tufegdžić. Naime, dok je za prikupljanje otisaka pristiju i DNK uzoraka, pet i po meseci posle tragedije svakako kasno, Lazarević je u svoj izveštaj uneo precizne mere gde se nalazi mesto tragedije u odnosu na ogradu objekta i ulaz u sam podzemni vojni objekat Karaš.

Uviđajna ekipa takođe je i obišla objekat Karaš; inače, ni vojni istražni organi ni nezavisna komisija, koju je formiralo Ministarstvo odbrane, tim objektom uopšte nisu bavili.

Kako se saznajemo, uviđaj u podzemnom objektu imao je za cilj da otkrije koliko ulaza i izlaza ima i gde se oni nalaze, ali ti podaci za sada ostaju vojna tajna. Ipak, ulazak u Karaš dobar je početak nove istrage, kaže advokat Jovica Mitić, koji je kao pravni zastupnik porodice Milovanović, učestovao i u radu nezavisne komisije: "U odnosu na taj rad, sudija Lazarević je uspeo da neke stvari koje mi nismo stigli, mogli ili nam nije bilo dozvoljeno da uradimo i vidimo, na primer, sa nekih lica nije skinuta vojna tajna. Dana 10. marta došla je dozvola da se objekat gleda i promatra, krenuo u odličnom smeru svoju istragu".

Advokat porodice Jakovljević, Vladan Batić, kaže da je upravo ulazak u ovaj vojni objekat potvrdio sumnje u verziju događaja koje je prezentiralo vojno pravosuđe: "Pošto je zdušno negirano da je nemoguća bilo kakva veza između stradanja, pogibije, a ja kažem ubistva dvojice gardista, i mogućnosti skrivanja određenih lica u ovom podzemnom objektu, kažem da ta veza postoji". Batić nije detaljnije obrazložio svoje tvrdnje, jer je, kako je rekao, obavezan vojnom tajnom.

Ministar odbrane Prvoslav Davinić očekuje da će civilno sudstvo doći do konačnog zaključka o pogibiji gardista, čime bi se konačno stavila tačka na taj događaj: "Bojim se, ukoliko se opet pronađe neka poluistina ili istina koja neće biti prihvaćena od sviju da će ta senka ostati i to meni nije u interesu".

Advokati oštećenih najavljuju da će predložiti saslušanja velikog broja ljudi koji mogu dati relevantne podatke o okolnostima pogibije dovjice gardista, a da se to posebno odnosi na bivšeg istražnog sudiju vojnog suda u Beogradu Vuka Tufegdžića koji bi uskoro trebalo da stupi na istu dužnost u Okrućnom sudu u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.