OPTUŽNICA PROTIV TERZIĆA

Izvor: Kurir, 12.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPTUŽNICA PROTIV TERZIĆA

SMEDEREVO - Opštinsko javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv advokata Radeta Terzića (44), bivšeg okružnog javnog tužioca u Beogradu, zbog produženog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja, za koje je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

- Optužnica protiv Terzića podignuta je 10. marta, a dan kasnije dostavljena je Opštinskom sudu u Smederevu na dalje postupanje. Sem kvalifikacije krivičnog dela, nijedan drugi podatak iz optužnice >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ne može biti predočen javnosti, sve dok ona ne postane pravosnažna - rekla nam je Jelena Kotlov, portparol Opštinskog javnog tužilaštva u Smederevu.

Nakon stupanja optužnice na pravnu snagu, u Opštinskom sudu biće zakazan prvi termin suđenja:

- Suđenje optuženom vodiće se pred jednim od pet krivičnih veća našeg suda, prema redovnom redosledu preuzimanja. Informaciju o tome koje će veće preuzeti ovaj slučaj, imaćemo u sredu, 12. marta - rekao nam je Milorad Klašnja, predsednik Opštinskog suda. Rade Terzić bio je beogradski okružni tužilac od februara 2001. do 25. marta 2003. godine, kada je podneo ostavku i počeo da se bavi advokaturom. Uhapšen je 20. jula prošle godine „u istrazi predmeta o pozadini atentata na premijera Đinđića“, kako je naveo tadašnji specijalni tužilac Slobodan Radovanović, a iz pritvora je pušten 6. septembra iste godine.

Tokom sprovođenja istrage Terzić se teretio da je odustao od krivičnog gonjenja protiv Milorada Ulemeka Legije, tadašnjeg komandanta JSO, za incident u beogradskom klubu „Stupica“ od 15. juna 2001. godine, kada je pretukao policajce koji su došli zbog prijavljene pucnjave. Nakon tri dana provedena u pritvoru, Ulemek je pušten na slobodu, bez pokretanja postupka protiv njega. Takođe, Terzić se teretio i zbog puštanja na slobodu pokojnih vođa „zemunskog klana“ Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića, protiv kojih je 2001. godine vođena istraga zbog otmice Miroslava Miškovića, vlasnika „Delte“. Pošto je posle istrage utvrđeno da nema dokaza za ranije tvrdnje Specijalnog tužilaštva da je Terzić bio pripadnik „zemunskog klana“, predmet je krajem prošle godine prebačen Drugom opštinskom tužilaštvu. Pošto se ono proglasilo nenadležnim, uz obrazloženje da je Terzić dugo radio u tom tužilaštvu, predmet je nedavno prebačen Opštinskom tužilaštvu u Smederevu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.