OJADILI SU ME

Izvor: Kurir, 13.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OJADILI SU ME

Vladimir Dikić, vlasnik „Si er karga“ i „BD limitida“, teško optužuje „Interspid“ i njegovog vlasnika Petra Komljenovića za zamenu papira pri uvozu cigareta i 12-godišnji dug od 1.738.913 dolara

BEOGRAD - Petar Komljenović, vlasnik „Interspida“, duguje mi 1.738. 913 američkih dolara od našeg posla s uvozom cigareta još od 1996. godine. Moje krivične prijave odugovlače se sve do zastarelosti. Uz to, jedan auto mi je zapaljen, a nov „grand čiroki“ ukraden. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Posle pretnji mojoj majci ona dobija i drugi infarkt, a uvrede i ucene koje me stižu da bih odustao od potraživanja duga supruga i ja više ne brojimo - priča nam rezignirano Vladimir Dikić, vlasnik firmi „Si er kargo“ i „BD limitid“.

Dikić kaže da je Komljenovića upoznao početkom 1996. godine, na preporuku poslovnih prijatelja iz Beča i Atine, kad je „Interspid“ dobio koncesije za fri-šopove na državnoj granici.

- Odmah mi je rekao da je Marko Milošević vozač u njegovom reli klubu „Interspid“. Od marta do juna 1996. godine, po svim međunarodnim propisima, isporučio sam „Interspidu“ četiri puna aviona cigareta što je količina za šest šlepera. On je menjao papire da bi izgledalo da to isporučuje njegova firma „Interspid Kipar“ i da bi tako valjda izneo više novca iz zemlje, a platio manji porez. Imam jasnu dokumentaciju o tome i dostavio sam je nadležnim organima - objašnjava Dikić.

Problemi s Komljenovićem, prema Dikićevim rečima, počinju kad plaćanje ozbiljnije kasni.

- Plaćao je sa privatnih računa iz inostranstva preko filijale u Skoplju ili Siti banke iz Soluna. Sve u svemu, avgusta 2000, njegov dug je iznosio tačno 1.173.000 američkih dolara. Te godine je sa suprugom došao kod mene uVolos, u Grčku, i predložio mi da uđem u partnerstvo, jer je navodno njegov dotadašnji partner Mišković izašao iz firme. Prihvatio sam ponudu, jer sam mislio da bih tako više uticao na tokove novca. Ugovor smo potpisali 17. oktobra, s tim da je trebalo da izravnamo dug i da ja dodam još 535.000 dolara i time postanem suvlasnik firme. Preko Siti banke iz Atine sam uplatio taj iznos i postao ravnopravni suvlasnik - naglašava nam Dikić.

Ali, neočekivani zapleti njegovog poslovanja s Komljenovićem kao da su, kako nam tvrdi, tek tada počeli.

- Nakon uplate Komljenović me obaveštava da on, u stvari, još nije isplatio neka dva miliona maraka svom partneru, što mi ukazuje na to da su posredi neki krupni mutni poslovi. Tada smo osmislili poslovni protokol, gde smo utvrdili da prethodni dug i uplaćeni deo za suvlasništvo iznose 1.738,913 dolara, i od 17. oktobra 1996. uračunavamo i jedan posto kamate. Međutim, od tada Komljenović odbija svaki kontakt sa mnom. Najzad, shvativši da sam prevaren, 2001. godine sam podneo krivičnu prijavu uz koju sam priložio našu prepisku, narudžbenice, fakture, bankarsku garanciju i priznanice. Dao sam izjavu u policijskoj akciji „Mreža“ i dostavio nove dokaze, ali nadležni organi još nisu utvrdili njegovu odgovornost. Dok je bio funcioner JUL, bilo mi je sve jasno, ali ko ga i zašto danas štiti, to ne razumem - pita se Dikić.   [ antrfile ]

ADVOKAT ČABRILO: DIKIĆ NEMA DOKAZE

Advokat Želimir Čabrilo, pravni zastupnik Petra Komljenovića, na čitav slučaj gleda drugačije.

- Bili smo voljni za saradnju s Dikićem i njegovim firmama, ali do toga nije došlo i tvrdim da s njim nije sklopljen posao ni za jednu paklicu cigareta. Tužilaštvo je odustalo od njegovih prijava, jer ni u carinskim službama nema tragova navodnog poslovanja s njim. To tvrdim za „Interspid Beograd“, a za pomenute poslove na Kipru ne znam. Uostalom, Petar Komljenović nije vlasnik već suvlasnik „Interspida“, pa ne znam zašto se samo on pominje u tužbi - objašnjava nam advokat Čabrilo.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.