Izvor: B92, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O žalbama na presudu za "Ibarsku"

Beograd -- Pred Vrhovnim sudom do petka traje sednica povodom žalbi na treću prvostepenu presudu za zločin na Ibarskoj magistrali.

Okružno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je danas u žalbi da Vrhovni sud Srbije optuženima za četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali izrekne najveće kazne od 40 godina zatvora, a odbrana optuženih zatražila je da oni budu oslobođeni.

Sudija-izvestilac Dragan Jocić pročitao je na sednici Vrhovnog suda žalbu tužilaštva, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje je zatražilo da Vrhovni sud na svojoj sednici preinači kazne optuženima koji su proglašeni krivim na najveće kazne, a da se oslobođenima krivice ponovo sudi pred Okružnim sudom.

Tužilaštvo je u žalbi navelo da su blage kazne ohrabrenje eventualnim organizatorima takvih zločina u budućnosti i da je ubistvo počinjeno sa političkim motivom, a da su u njega umešani čelnici Državne bezbedosti i Jedinice za specijalne operacije, pa zato kazne moraju biti najveće.

U žalbi tužilaštva navodi se da je kazna od 15 godina zatvora blaga, pošto je u vreme ubistva postojala smrtna kazna od koje je blaža kazna od 40 godina zatvora.

Dodaje se da je cilj ubistva bio predsednik SPO-a Vuk Drašković, a da je ubistvo organizovao nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, bez čijeg znanja JSO nije mogao da bude angažovan, a za to je morao znati i šef beogradskog DB-a Milan Radonjić.

"Kako je Milorad Ulemek mogao da organizuje ubistvo bez Markovića i Radonjića? Ako je Ulemek organizator, po čijem su nalogu postavljeni prislušni uređaji u Draškovićevoj kući", upitalo je tužilaštvo.

Dodaje se da je proglašavanjem Markovića krivim za pomaganje učiniocima posle izvršenja krivičnog dela povređen identitet optužnice, jer je oglašen krivim za delo drugačije od onog za koje je optužen.

"Dokazi ukazuju da su naredbe DB-u u išle od Markovića preko Radonjića", navelo je tužilaštvo i podsetilo da je JSO kasnije angazovan i prilikom pokušaja ubistva Draškovića u Budvi.

Odbrana je zatražila oslobađanje jer, između ostalog, u presudi ne postoji motiv, i upitala zašto bi se JSO i njegov tadašnji komandant Ulemek odlučili na ubistvo Draškovića, i ocenila da je to suđenje "politički montirano".

Sednici Vrhovnog suda u Palati pravde prisustvovali su optuženi, osim Dušana Maričića Gumara, a Milorad Ulemek je u pauzi suđenja jednom od novinara šaljivo dobacio "alo, dečko, ovde nema spavanja, sve se snima".

Vrhovni sud potom treba da donese novu odluku, a predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković tražio je, u ime porodica ubijenih na Ibarskoj magistrali, da Vrhovni sud "ovog puta sam sudi i presudi" za ubistvo četiri funkcionera Srpskog pokreta obnove, 3. oktobra 1999.

"Do sada je Vrhovni sud Srbije dva puta ukidao presude Okružnog suda u Beogradu. Ako bi to učinio i treći put, bilo bi to novo ponižavanje i pravde i žrtava i njihovih porodica, a nagrada za ubice i komandu tog terorističkog zločina Miloševićeve države", kaže on.

Presudom koju Vrhovni sud razmatra, Milorad Ulemek, u vreme ubistva komandant Jedinice za specijalne operacije, osuđen je na 15 godina zatvora, koliko je dobio i pripadnik JSO-a Nenad Ilić, a četiri pripadnika te jedinice osuđena su na 14 godina.

Bivši šef Državne bezbednosti Radomir Marković oslobođen je optužbi za ubistva i osuđen je na osam godina za pomaganje izvršiocima posle počinjenog krivičnog dela.

Bivši načelnik Državne bezbednosti za Beograd Milan Radonjić i bivši šef beogradske policije Branko Đurić oslobođeni su optužbe da su pomagali u ubistvu.

U insceniranoj saobraćajnoj nesreći 3. oktobra 1999. poginuli su funkcioneri SPO-a Veselin Bošković, Zvonko Osmajlić, Vučko Rakočević i Dragan Vušurović, a predsednik te stranke Vuk Drašković je povređen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.