O stanju u vojvođanskoj privredi sutra u Skupštini Vojvodine

Izvor: Radio 021, 12.Nov.2015, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O stanju u vojvođanskoj privredi sutra u Skupštini Vojvodine

Konferencija o stanju u vojvođanskoj privredi biće održana sutra od 10 do 17 časova u Skupštini Vojvodine.

Pored socijalnog dijaloga, ključne teme konferencije biće: aktuelna privredna kretanja u Vojvodini u periodu od januara do septembara ove godine, potom fiskalna i parafiskalna opterećenja poslovanja, Zakon o radu – godinu dana kasnije, privatizacija u Vojvodini, kao i predlog mera za poboljšanje stanja u privredi pokrajine.

Prema rečima pokrajinskog sekretara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za privredu Miroslava Vasina, namera konferencije je da se stanje u vojvođanskoj privredi osvetli na objektivan način, da se analiziraju podaci i pokazatelji stanja u ovoj oblasti, i to sa aspekta poslodavaca, unije poslodavaca u Vojvodini, reprezentativnih sindikata, preduzetnika i zanatlija. On je dodao da se, u moru politikantskih tema, malo priča o onome što je značajno za funkcionisanje jednog društva, a to je privreda.

"Ova konferencija je naš pokušaj da u razgovoru sa relevantnim akterima u sferi privrede i socijalnog dijaloga, damo konkretne predloge i mere za poboljšanje stanja u privredi", kazao je Vasin i naveo da je "opasno da se prikriva stvarno stanje u privredi, kako se to na nivou republike čini".

Eržebet Tot -Batori, predsednica Pokrajinskog odbora UGS "Nezavisnost", istakla je da će predstavnici ovog sindikata dati pregled stanja u privredi sa aspekta privatizacije u proteklih godinu dana, odnosno u proteklih 15 godina u Vojvodini. Kao posebno značajan deo sutrašnjeg skupa, istakla je razgovore sa poslodavcima i privrednicima, odnosno kako sindikati mogu da unaprede poslovanje preduzeća kroz harmoničan odnos zaposlenih i poslodavaca.

Slavko Novaković, predsednik Udruženja zanatlija Novog Sada i potpredsednik Unije poslodavaca Vojvodine, kazao je da će po prvi put na ovoj konferenciji čuti o problemima u privredi Vojvodine upravo od onih koji se zalažu za bolji ambijent i poslovanje koje će doneti rezultate i u sferi zapošljavanja.

"Ukazaćemo na probleme koji tište preduzetnike, kompanije, male i srednja preduzeća. Nećemo slušati obećanja, niti ćemo ostati samo na kritikama, nego ćemo dati predloge kako da se uredi sistem, monetarna i fiskalna politika i kako da se na pravi način reši pitanje sive i crne ekonomije", kazao je Novaković.

Goran Milić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, govoriće o Zakonu o radu, godinu dana od usvajanja. Kako je naveo, to je malo vremena da bi se videli efekti, ali je istovremeno i dovoljno da se vidi pravac u kom se ide, odnosno šta su razlozi za neophodne izmene i dopune postojećeg dokumenta, u cilju poboljšanja položaja radnika.

Ratko Filipović, predsednik Privredne komore Vojvodine, kazao je da će na konferenciji predstaviti stanje u privredi iz ugla biznis zajednice u Vojvodini.

"Privrednici su zainteresovani da ambijent u kome rade bude predvidiv, a bez socijalnog dijalog sindikata i institucija, nije moguće za privrednike da planiraju svoje poslovanje", naveo je Filipović i dodao da danas niko nije zadovoljan ukupnom ekonomskom pozicijom - ni privrednici, ni građani, ni sindikati, te da je neprirodno da samo organi vlasti budu zadovoljni.

Zbog toga je, kako je Filipović naveo, neophodno da se zajednički pronađe rešenje za poboljšanje privrednog ambijenta, a time i života građana.

Konferencija "Stanje u privredi AP Vojvodine", biće održana u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine, sa početkom u 10.00 časova. U radu konferencije učestvovaće istaknuti privrednici iz Vojvodine, predstavnici stranih i domaćih kompanija, malih i srednjih preduzeća, sindikalni lideri iz oba reprezentativna sindikata, rukovodstvo zanatlija Grada Novog Sada, Unije poslodavaca Vojvodine, zatim predstavnici kompanija koje su članice Privredne komore Vojvodine, kao i članovi Pokrajinske vlade.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.