Izvor: B92, 20.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti: Upad kod tunela

Beograd -- Sistem bezbednosti vojnog objekta "Karaš" neovlašćeno je narušavan tri puta na dan kad su poginula dvojica gardista.

Jedno od registrovnaih, ali neovlašćenih upada, odnosno izlaska, zabeležen je u blizini ulaza u tunel, saznaju "Novosti". "Neovlašćeno narušavanje sistema bezbednosti objekta zabeleženo je u vremenu od 9.57 do 10.04 sati", rekao je izvor "Novosti": "Registrovani su, ali ne znamo da li je reč o upadima u objekat ili iz objekta, to nismo sigurni."
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"To se dešavalo u blizini stražarskih mesta dva i tri, između kojih je došlo do pogibije vojnika, ali i kod stražarskog mesta broj četiri, koje je od mesta tragedija udaljeno nekoliko stotina metara", dodao je izvor.

U vojnim spisima navodi se da je do neovlašćenih upada došlo "od strane vojne policije koja je žurila na mesto tragedije". Ako je razumljivo da je do "povrede sistema bezbednosti" došlo u neposrednoj blizini pogibije gardista, ostaje nejasno ko je i zašto povredio sigurnosni sistem u blizini tunela, odnosno ulaza u podzemni objekat, pitaju "Novosti".

"To su nejasnoće na koje niko nema odgovora", kaže vojni analitičar Miodrag Dinić, iz Centra za civilnu bezbednost, koji prati rad obe komisije, koje istražuju tragediju od 5. oktobra: "Sve to treba dodatno istražiti i reći istinu, koja je kao bitna kako bi se vratio poljuljani ugled vojske."

"Ono što je izjavio predsednik vojnog suda Đorđe Trifunović da se ne može apsolutno isključiti treće lice, ali ne postoji ni jedan jedini materijalni trag na licu mesta, pa čak ni indicija koje bi govorile u prilog toj tezi', je neverovatna pravna nelogičnost", kaže za "Novosti" advokat Milan Janković, pravni zastupnik porodice Jakovljević.

Marko Kovačević, civilno lice na službi u VSCG, koji je prvi dotrčao do nastradalih gardista, ispitivan je nekoliko puta. Saki put bi ponovio da je dotrčavši do Dražena Milovanovića pitao ga: "Odakle su pucali", a da je dobio odgovor: "Iznutra, iznutra", pišu "Novosti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.